Казахстан проучва два варианта за газификация на страната

NetNews

Казахстанските власти обмислят два варианта за газификация на северните и източните райони на страната – чрез разширяване на газопровода Сарярка, а другият – изграждане на газопровод от Русия. „За пълното газифициране на северните и източните райони министерството работи в две посоки. Първият е изграждането на втория и третия етап от газопровода „Сарярка“. В момента има разработено предпроектно проучване за този проект”, каза министърът на енергетиката на Казахстан Алмасадам Саткалиев. Според него, като се вземат предвид нарастващите нужди на централните райони, паралелно се изготвя предпроектно проучване за изграждането на четвъртия етап от газопровода „Сарярка“. Предварителната му цена е 100 милиарда тенге (повече от 223 млн. USD).

„Второто направление е газификация от Руската федерация. В момента компанията Kazakgaz и „Газпром“ проучват възможността за изграждане на газопровод от Русия. От днес започна преговорният процес за обсъждане на условията за изграждане на транзитен газопровод с перспектива за газификация на северните и източните райони“, обясни министърът.

Преговорите между Kazakgaz и „Газпром“ относно възможната газификация на регионите на Казахстан са на етап разработване на предпроектни проучвания.

През март 2023 г. правителството на Казахстан и PJSC Gazprom подписаха протокол за сътрудничество в газовата индустрия за 2023-2024 г. Като част от договореностите беше обсъден и въпросът за газификацията на север и изток на Казахстан. Както съобщи Министерството на енергетиката на републиката, доставките на руски газ за Казахстан ще се извършват при взаимно изгодни условия и ще се вземат предвид съществуващите приятелски отношения между двете страни.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Мегз се зарови в почва, за да намери душевен мир (СНИМКИ)

Ексцентричната дизайнерка Миглена Каканашева – Мегз отново изуми последователите си с нестандартно решение. В ново търсене на спокойствие, стабилност и душевен мир, тя решила да се зарови цялата в почва. Мегз обяснява, че чрез тази мръсна практика се чувства по-близо до природата. „Посаждане“, пише Мегз под серия от снимки, на […]