Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР

NetNews

Вчера директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че свързани с китайското правителство хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ и очакват „точния момент, за да нанесат опустошителен удар“, съобщи Ройтерс и БТА.

Настоящата китайска кампания на компютърни престъпления, позната като „Волтов Тайфун“, успешно е получила достъп до безброй американски компании в сферата на телекомуникацията, енергетиката, ВиК и други критично важни сектори, като допълнително 23 оператори на тръбопроводи са станали цел, заяви Рей.

По време на реч на събитие в университета „Вандербилт“, посветено на отбраната, шефът на ФБР каза, че Китай развива „способността физически да всява хаос в нашата критична инфраструктура, когато си избере“. „Планира да стоварва удари под пояса срещу гражданската инфраструктура, за да се опита да предизвика паника“, допълни той.

Рей каза, че е трудно да се определят намеренията на китайските действия в киберпространство, но те са в съответствие с по-широкото намерение на Пекин да възпира САЩ при защитата на Тайван.

По-рано тази седмица говорител на китайското външно министерство заяви, че „Волтов Тайфун“ няма връзки с китайското правителство, а е част от престъпна група, разпространяваща рансъмуер (криптиращи вируси, свързани с изнудване).

„Някои в САЩ използват проследяването на кибератаките като инструмент за злепоставяне на Китай, твърдейки, че САЩ са жертвата, докато всъщност е обратното, а също така политизирайки въпроса“, пише междувременно в заявление на китайското посолство във Вашингтон.

Рей заяви, че китайските хакери действат чрез мрежи от заразени компютри и сървъри по света, за да прикриват зловредната си кибердейност.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ужас: Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото

19-годишен футболист беше арестуван за жестоко убийството на по-възрастен мъж. Първоначалното обвинение е бягство от фатална катастрофа, при която има жертва. Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон. В местната полиция е получен сигнал, че на шосето до студентския кампус лежи тяло, […]