Кой може да наследи патриарх Неофит

NetNews

Какво следва след смъртта на патриарх Неофит и кой може да го наследи като глава на Българската православна църква?

Деветима от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх, изброи „Нова телевизия“. На условията, записани в устава на БПЦ, отговарят американският Йосиф, великотърновският Григорий, плевенският Игнатий, ловчанският Гавриил, пловдивският Николай, варненският Йоан, русенският Наум, врачанският Григорий и видинският Даниил.

Според устава на Българската православна църква архиереите трябва да изберат в седемдневен срок от смъртта на патриарха наместник-председател на Синода, който ще ръководи временно и овдовялата Софийска митрополия.

Наместник-председателят със Светия синод предприема необходимото във връзка с избирането на нов български патриарх, което трябва да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския престол.

Избираемият за български патриарх и софийски митрополит трябва да притежава следните качества:

– Да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква;

– Да е не по-млад от 50 години;

– Да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години;

– Да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Руската армия се опитва да пробие фронта, самолети нанасят удари от 50 км разстояние

Руската армия е съсредоточила усилията си за пробиване на фронта в Авдеевското направление, заяви главнокомандващият украинските сили Олександър Сирски, който посети войските на фронта. „Настъпателните действия на противника се поддържат от интензивен артилерийски огън и активно използване на дронове“, каза Сирски. Руската бойна авиация нанася периодично удари по позициите на […]