Крек и фентанил – дрогите, които причиняват все повече смърт

NetNews

Когато комбинацията от кокаин, сода бикарбонат и вода се нагрее до 96 градуса, сместа започва да пука. От този звук идва и наименованието на субстанцията крек (от английски – “to crackle”). “Крекът е кокаин, който може да се пуши и води до бързо опиянение. А ако се консумира дни наред, често води до психотични състояния”, обяснява Михаел Харбаум пред ДВ. От 20 години той работи в една служба, оказваща помощ на наркозависими в Дюселдорф.

Все по-голям проблем

Социалният педагог е виждал какво ли не по улиците на града, но казва, че консумацията на крек се превръща във все по-голям проблем в Германия. Според него ситуацията сега има съвсем различно измерение. Експертът разказва, че през 2017 година организацията му се сблъсквала с няколкостотин случая на употреба на крек. През 2023 година обаче те са били 31 000. “Крекът е субстанция, което постига много силен ефект за кратко време, но той и отслабва бързо. Затова нуждата на зависимите от повторна употреба е много голяма.

През 2022 година 2000 души в Германия са починали в резултат от наркозависимост. Това е най-високата стойност за последните 20 години. Хероинът и дългогодишната употреба на наркотични субстанции продължават да са най-големите убийци, но случаите на отравяне от кокаин и крек също се увеличават.

“Крекът някъде от около 20 години е проблемна тема във Франкфурт на Майн, Хамбург и Хановер. От 2016 година наркотикът се разпространява и из други големи градове като Берлин, а защото Европа и Германия са наводнени с кокаин с висока чистота”, казва професор Даниел Даймел, който изследва зависимостите. “Пазарът на наркотици се разширява, защото производството на кокаин в Колумбия е значително увеличено”, посочва още експертът пред ДВ.

Кокаинът вече не е наркотик само на богатите

От Южна Америка кокаинът пристига в Европа през Антверпен, Ротердам и Хамбург. Търсене в Германия има, а то провокира и по-голямо производство, обяснява професор Даймел. “Междувременно кокаинът се употребява и от много хора от средната класа – той вече не е наркотикът на богатите, артистите и работещите в медиите, каквото клише битуваше през 80-те и 90-те години на миналия век.”

Даймел казва, че най-големият проблем по отношение на крека е липсата на превенция. “Има добре развити терапии за хероина като заместващото лечение с метадон”, казва той. “При крекът обаче няма медикамент, който да е разрешен и ефективен срещу тази зависимост.”

Михаел Харбаум споделя, че екипът му в Дюселдорф е успял да настани 11 наркозависими в отделни помещения с охрана и социален работник. И че този модел на защита би трябвало да става все по-популярен, защото освен крека, към Европа настъпват и други наркотици, които са изключително опасни – например синтетичните опиоиди като фентанила.

Епидемията с опиоидите достигна Европа

Наркозависими дори смесват хероин с болкоуспокояващото фентанил, което се използва и за анестезия. В САЩ всяка година около 10 000 души умират от свръхдоза опиоиди. Изследване на германските организации за превенция на СПИН показа, че във Федералната република 3,6% от хероиновите проби съдържат фентанил.

“Предполагаме, че броят им ще се увеличи допълнително”, прогнозира Даниел Даймел. “На пазара се предлагат синтетични опиоиди, които се смесват с хероин. Проблемът е, че тези вещества са значително по-силни и смъртоносната доза е по-малка. При фентанила са достатъчни два милиграма”, обяснява експертът по зависимости.

Проблемът се разраства в цяла Европа. Миналата година в Дъблин са регистрирани 54 спешни случая след консумация на синтетичния опиоид нитазен. В Бирмингам през лятото на 2023 г. 30 души са починали от употребата на хероин, смесен със синтетични опиоиди. Затова експертите настояват за ефективно противодействие – създаване на консултации с бързи тестове, предлагане на заместители, както и използването на антидота налоксон.

Автор: Оливер Пипер

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Удар по Ферари! Сайнц ще се оперира

Вторият пилот на Ферари във Формула 1 Карлос Сайнц е в състояние, което не му позволява да се състезава този уикенд в Саудитска Арабия. На испанеца ще му се наложи да се оперира от апендисит, което ще го извади от строй за няколко дни, а може би и над седмица. […]