Липса на персонал: 20 болници остават без комисии по ТЕЛК, въпреки че са длъжни да имат

NetNews

Заради липса на медицински персонал и на желаещи да работят в ТЕЛК, 20 от болниците у нас не са успели да разкрият такива комисии, въпреки че са задължени. Това съобщи БНР.

От днес влиза в сила реформата в ТЕЛК, според която решенията ще се издават и само по документи, а пациентите за освидетелстване ще се разпределят на случаен принцип към по-малко натоварените комисии.

От одобряването на промените през март до момента у нас са разкрити 66 нови комисии, които все още не работят. Идеята е да се намали забавянето в издаването на ТЕЛК за нуждаещите се хора. Въпреки въведеното изискване всяка държавна университетска болница да има поне две комисии, а в общинските – да е минимум една, болницата в Чирпан не разполага с такава. Директорът д-р Неделчо Тотев обясни, че няма желаещи да работят в ТЕЛК.

„Трудът в България е право, не е задължение“.

Друга промяна, която трябва да доведе до спазване на тримесечния срок за издаване на решение, е случайното разпределение на досиетата на пациенти. Така например човек, подал документи в ТЕЛК-Кърджали, ще може да се освидетелства от ТЕЛК-Монтана, където работи д-р Вергиния Тодорова. Тя не е съгласна, че решение може да се издаде само по документи.

„Като дойдат от друг град, аз изобщо там не познавам специалисти и не мога да кажа кой документ може би е достоверен и кой, евентуално, не е“.

Според реформата хората няма да прилагат копия на документи от изследвания и консултации, ако са налични в здравно-информационната система. Лекарите обаче се чудят как ще действат, ако са нужни допълнителни изследвания, а човекът е в друго населено място. По данни на министерството повечето от обучените за новите комисии лекари са провели обучението дистанционно.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кьовеши се проваля в България или България проваля Кьовеши

През април тази година офисът на Европейската прокуратура в България се похвали, че скоро ще приключи дело срещу овцевъд, чието име не бе споменато. Човекът щял да бъде глобен с 5 хил. лв. Животновъдът се е опитал да вземе европейска субсидия с измама, но българската администрация го хванала и не […]