Липсата на стабилно правителство може да забави влизането на България в еврозоната

NetNews

Международната рейтингова агенция „Фич Рейтингс“ (Fitch Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива, съобщиха от пресцентърът на Министерството на финансите, предаде БТА.

Рейтингът на България е подкрепен от силната външноикономическа и фискална позиция на страната в сравнение с държавите със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от членството в Европейския съюз (ЕС) и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет, посочват от финансовото министерство.

Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната в еврозоната, което би довело до по-нататъшни подобрения на показателите за външната позиция на страната. Въпреки забавяне на процеса по приемане на еврото след януари 2025 г. и подновената политическа несигурност, „Фич Рейтингс“ отчита, че има широка политическа ангажираност на местно и на ниво ЕС за приемане на еврото. Всички законодателни мерки, които отразяват ангажиментите след влизането във Валутно-курсовия механизъм II, са приети. Законът за централната банка беше приет през февруари 2024 година.

Относно присъединяването на България към еврозоната, от „Фич Рейтингс“ посочват, че инфлацията, според Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС. От „Фич Рейтингс“ очакват, че страната няма да изпълни критерия за ценова стабилност в средата на 2024 г. България възнамерява да поиска изготвянето на оценка за напредъка си по критериите за конвергенция през второто полугодие на 2024 г., което би трябвало да позволи влизане в еврозоната по-късно през 2025 г. Според „Фич Рейтингс“ България би могла да изпълни критерия за ценова стабилност най-рано през четвърто тримесечие на 2024 г. и в зависимост от развитието на инфлацията в другите страни от ЕС.

България се очаква да изпълни всички други числови критерии за приемане на еврото (публични финанси, дългосрочен лихвен процент и валутен курс). Въпреки това липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025 г., се посочва в доклада. Приемането на еврото е фактор, който подкрепя рейтинга на България.

В интервю за БТА директорът на отдела за Европа в Международния валутен фонд (МВФ) Алфред Камер, по време на пролетните срещи на Световната банка и МВФ във Вашингтон, заяви, че България е на правилния път за присъединяване към еврозоната през 2025 г., но бюджетът не трябва да ускорява инфлацията. Камер посочи още, че за да предлага по-добри услуги на своите граждани, правителството трябва да намери начин за тяхното обезпечаване, като едни от предложенията на Фонда в тази посока са въвеждане на по-прогресивна данъчна система и повишаване на корпоративния данък.

В края на март държавите от еврозоната приветстваха напредъка на България по пътя към въвеждането на еврото. България очаква през юни оценка за покриването на условията за въвеждане на общоевропейската валута. Правителството на премиера акад. Николай Денков заяви, че е вероятно страната ни да поиска през есента допълнителна оценка, защото тогава се очаква да изпълни и последното изискване за размера на инфлацията. Амбицията е България да се присъедини към еврозоната от 2025 година. Преди дни в интервю за БТА управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев каза, че присъединяването към единната европейска валута по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарий.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Нидерландецът Арне Слот е новият мениджър на Ливърпул

Нидерландският треньор на Фейенорд Арне Слот ще наследи Юрген Клоп като мениджър на британския Ливърпул от следващия сезон, съобщиха британските медии. Ливърпул се е съгласил да плати 10.9 млн. евро като компенсация на Фейенорд, съобщава БиБиСи. Още в четвъртък Слот обяви, че иска работата на Анфийлд. “Бих искал да отида […]