Мачизъм в Народното събрание, а дамите са 27%

NetNews

Процентът на жените в състава на последните пет парламента варира около 24%, като в новото 50-o Народно събрание (50 НС) процента значително се увеличава на 27%.

Това сочи проучване, направено от фондация “Екатерина Каравелова”, чиято цел е да “насърчава жените да застанат начело на процеса по трансформация в обществото”, цитирано от „Труд“.

В съвременната си история страната нито веднъж не успява да достигне дори 30% жени народни представители – минимум, препоръчан от Икономическия и социален съвет на ООН като цел през 1995 г., посочват от организацията.

В рамките на 30% се движеше участието на жените в листите в изборите за Европейския парламент. Нито една от партиите, които изпращат представители в Брюксел, нямаше жена за водач на листата си. От 17 мандата само 4 са жени, като това са Ева Майдел от ГЕРБ, Елена Йончева от ДПС, Цветелина Пенкова от БСП, която размества листата и е избрана благодарение на преференциален вот, както и Рада Лайкова от Възраждане.

В новото 50-о Народно събрание участието на жените обаче се увеличава от 24% на 27%, като най-вероятната причина за това е по-високият процент на дамите, избрани от партия “Величие”. От 13 места в парламента в тяхната група ще има 6 жени, което е 46%. А по групи дамското участие стои така- ГЕРБ – 23%, ДПС – 29%, ППДБ – 30%, “Възраждане” – 23%, БСП – 26%, ИТН – 18%, “Величие” – 46%.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Рекорден скок на нелегалната миграция в Гърция

След относително затишие през последните години миграционните потоци през 2024 г. вече са се увеличили значително през първите месеци от началото на годината. Нелегалните маршрути са главно през граничния район Еврос в Североизточна Гърция (турско-гръцката граница по р. Марица – бел. прев.), но също и през гръцките острови, цитирано от […]