Москва настоява в ООН: Киев е отговорен за атаките срещу ядрената централа

NetNews

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в понеделник в безличност и прекалена неутралност доклада на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси за ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала. Гроси говори, след като експертите на организацията са на мястото и имат възможност да видят всичко със собствените си очи, съобщава ТАСС.

„Благодарни сме на ръководството на агенцията, че своевременно и ясно осъди преките атаки срещу Запорожката АЕЦ и призова за прекратяване на провокациите. Решихме да започнем изказването си по този начин, за да покажем колко странно звучат като цяло балансираните и уместни оценки на генералния директор. използвайте безлични фрази от поредицата „който и да стои зад атаките.“ Също така, противно на очевидните факти, добре известната страна, която стои зад атаките срещу станцията, не ни е посочена, особено след като експертите на МААЕ в съоръжението имат възможност да видят всичко със собствените си очи“, каза той на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Запорожката АЕЦ.

Небензя отбеляза, че Русия призовава МААЕ директно да посочи източника на атаката срещу Запорожката атомна електроцентрала, от това зависи ядрената сигурност на Европа.

„Вземайки предвид гореизложеното, призоваваме ръководството на МААЕ да признае очевидния факт и да не се ангажира с словесни еквилибристики, а да посочи източника на атаките срещу Запорожката АЕЦ“, каза той на среща на Съвета по сигурността на ООН. „Това не е политически въпрос, сега става дума просто за безопасност на централата и за ядрена и радиационна безопасност в Европа. Колебанието на секретариата на агенцията да нарече нещата с истинските им имена само насърчава властите в Киев да действат безотговорно и изключително опасно. действия.“

Ръководителят на руската дипломатическа мисия също така отбеляза, че ако „такова безлична интерпретация на атаките на агенцията срещу Запорожките атомни електроцентрали продължи, усилията, предприети от МААЕ, до голяма степен ще загубят смисъла си“.

Припомняме, че Гроси настоя Съветът за сигурност на ООН да направи всичко възможно, за да намали риска от опасни инциденти в Запорожката атомна електроцентрала.

„Оказахме се опасно близо до ядрена катастрофа и днес трябва да направите всичко възможно, за да сведете до минимум риска от инциденти“, каза той по време на реч в Съвета за сигурност на ООН, коментирайки последните атаки срещу Запорожката атомна електроцентрала с помощта на дронове.

Гроси приветства факта, че всичките шест реактора на ЯЕЦ сега са в режим на студено спиране.

„Рискът от ядрен инцидент обаче все още е много реален“, добави той.

Гроси припомни някои основни принципи, които не трябва да бъдат нарушавани:

1. Не трябва да има никаква атака от или срещу централата, по-специално насочена към реакторите, хранилището за отработено гориво, друга критична инфраструктура или персонал;

2. АЕЦ не трябва да се използва като склад или база за тежки оръжия (т.е. ракетни установки за залпов огън, артилерийски системи и боеприпаси и танкове) или военен персонал, който може да бъде използван за нападение от централата;

3. Захранването извън площадката на централата не трябва да бъде излагано на риск. За тази цел трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че захранването извън площадката остава достъпно и сигурно по всяко време;

4. Всички конструкции, системи и компоненти, които са от съществено значение за безопасната и сигурна експлоатация на ЯЕЦ, трябва да бъдат защитени от атаки или саботажни действия.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Станцията не произвежда електроенергия от 11 септември 2022 г. Сега всичките шест реактора на Запорожката АЕЦ са в режим на студено спиране.

Миналата седмица Русия обвини Украйна в нова атака с дрон срещу Запорожката АЕЦ, след като дронове атакуваха атомната електроцентрала, като поразиха основните защитни конструкции на един от реакторите. Тогава МААЕ уточни, че ядрената безопасност не е засегната.

Русия и Украйна многократно са си отправяли взаимни обвинения в атаки срещу Запорожката АЕЦ, като и двете страни отричат ​​да извършват такива.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кой е предложеният за външен министър Даниел Митов?

Премиерът Димитър Главчев предложи рокада в служебния кабинет – Даниел Митов да заеме поста външен министър. Искането на служебния премиер идва по-малко от седмица след назначаването на кабинета и след като вече веднъж беше направена ротация на поста. Часове преди клетвата на служебното правителство се оказа, че първи дипломат на […]