На ход са нов вид гуми за коли (ВИДЕО)

NetNews

Днес чуваме много за интелекта, най-вече за изкуствения интелект, който може да имитира човешкия мозък и който се определя от мнозина, като екзистенциална заплаха за човечеството. На по-малко страшно ниво, терминът AI се използва и за описание на електронни системи, предназначени да събират и използват информация, просто за да направят автомобилите по-добри.

Гигантът в производството на гуми Goodyear и иновативната инженерна компания ZF обявиха сътрудничество, включващо две разработки: интелигентната система Sightline на Goodyear и Cubix на ZF, един вид софтуерно базиран контролер за управление на шасито.

Технологията Sightline е в състояние да открие предстоящи събития, като аквапланинг или блокиране на колелата поради недостатъчно сцепление, използвайки сензори в гумата, които могат да наблюдават нейното поведение минута по минута. Досега, съществуващите системи, като ABS сензори, които отчитат скоростта на въртене на колелата, могат да покажат, че нещо не е наред само след като то вече е започнало.

Goodyear работи върху гуми за събиране на данни от дълго време, като показа своята концептуална гума IntelliGrip на автомобилното изложение в Женева през 2016 г. През 2021 г. компанията обяви, че Sightline се предлага на оператори на паркове от лекотоварни микробуси.

Още по това време компанията каза, че е натрупала милиони километри в пилотни програми, прогнозирайки „бъдещето на умните гуми“ и си поставя за цел да включи интелигентността на гумите във всички свои нови продукти до 2027 г.

Системата на Goodyear работи с малки сензори, формовани във вътрешността на протектора на гумата, и данните, които събират, могат да бъдат доставени на борда, преди да бъдат изпратени в облачно хранилище. Това отваря много възможности, включително обмен на информация с други автомобили за състоянието на пътната настилка, както и наблюдение на износването на протектора.

Междувременно Cubix на ZF е софтуер, който контролира всички задвижващи механизми на шасито на автомобила, като ефективно свързва в мрежа всички функции на шасито, като кормилно управление, управление на задния мост, амортисьорни спирачки и задвижване. През 2020 г. ZF каза, че с Cubix ще се въведе „ново ниво на шофиране“.

Сега, когато е свързано със Sightline, шасито може да бъде готово да реагира на каквото и да е пред него. Например, възможно е да разпознае аквапланинг в самото начало на процеса и веднага да регулира скоростта, за да го предотврати.

Ако възникне пълен аквапланинг, Cubix може да регулира шасито, за да стабилизира автомобила въз основа на информация от отделните гуми. Извън извънредните ситуации, Goodyear казва, че динамичното дуо на Sightline и Cubix е насочено към подобряване на реакцията, правейки управлението по-линейно и интуитивно, с подобрено завиване и повишена стабилност.

Системата трябва също така да сведе до минимум нежеланите смущения от системите за контрол на стабилността, като може да интерпретира по-точно какво се случва с колата. Докато връзката между Goodyear и ZF досега е уникална, други производители на гуми, включително Pirelli и Continental, също работят върху интелигентни системи за отчитане на гуми и се очаква съмсем скоро и де да обявят новите си продукти.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Близък до Радев политик повтори, че "Трети март" нямало амбиции за партия

Движение „Трети март“ имаше само една цел и я изпълни – националният празник да остане на датата 3-ти март, заяви евродепутатът Петър Витанов от Парламентарната група на социалистите и демократите, един от авторите на инициативата. Движението „Трети март“ беше създадено в началото на септември 2023 г. дни след като то беше анонсирано […]