Населиха незаконно жилищен комплекс

NetNews

Жилищен комплекс в кв. „Беломорски“ в Пловдив функционира без разрешително. В сградата „Алекс – Бел“, която се намира точно срещу Овощарския институт, работят офиси и магазини, има прекарани електричество и вода и дори живеят хора, докато по документи строителният обект все още не е въведен в експлоатация.

Инвеститор е фирмата „Алекс 2003“ ЕООД на Емил Кандилов, която през 2007 г. стартира проект за мoдepeн жилищeн ĸoмплeĸc oт зaтвopeн тип зa 500 oбитaтeли, припомня TrafficNews. По време на строителните дейности през 2008г. на обекта са били констатирани нарушения при условията за безопасен труд, поради които животът на един от работниците е бил изложен на риск.

Години по-късно е изградена само една сграда, която имa цeнтpaлнo paзпoлoжeниe в ĸoмплeĸca. По задание тя е със смесено предназначение и се съcтoи ce oт cyтepeн, тpи ocнoвни нивa, eдин тepacoвидeн и eдин мaнcapдeн eтaж. Oбocoбeни ca тpи вxoдa.

Сградата притежава единствено Акт 14, който според ЗУТ се издава на първия етап от контрола на строителната дейност. С него се приема конструкцията на зданието, която е на етап “груб строеж” – ограждащи стени и покрив. Според действащата нормативна уредба при Акт 14 сградата не може да се обитава. Това става единствено след издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация, по-известен като Акт 16.

Въпреки това „Алекс 2003“ е отворила два свои офиса на партерния етаж, както и има договор с фирма за търговия с фаянс. Нарушенията са били известени до РДНСК и Община Пловдив.

Служители на местната администрация са извършили проверка и установили, че сградата е завършена, без да се извършват строително-монтажни дейности. На гърба на сградата, където има гаражи, били обособени жилища за обитаване с дограми. В едното е имало проснати дрехи за сушене, както и обувки пред тях.

Собственикът на „Алекс-2003“ ЕООД им предоставил разрешение за строеж и заявил, че е предприел действия по въвеждане в експлоатация на сградата. Служителите на администрацията съставили акт и забранили достъпа до сградата, било наредено незабавното ѝ освобождаване. Фирмата доставчик на електричество следва да прекъсне тока на обекта.

Актът бил връчен на Емил Кандилов, който в допустимия срок не го е обжалвал. Вместо това той атакувал заповедта на Община Пловдив в Административен съд-Пловдив, като поискал отмяната ѝ. Магистратите разгледали жалбата му, но я обявили за неоснователна. Потвърдили акта на местната администрация, спрямо който офисите и магазина трябва да бъде освободени. Същото следва да направят и обитателите, които незаконно са се нанесли там.

Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Делото за ареста на бившата шефка на митниците пак се отложи

Делото за ареста на бившата шефка на митниците Петя Банкова отново бе отложено. Причината пак е болест на адвокатката ѝ Аделина Натина. Във вторник апелативният съд в София трябваше да реши окончателно дали Банкова ще остане под стража. Адвокатката ѝ обаче представи болничен, че е с бронхит. Затова бе насрочена […]