Нова тактика! Балони във войната на Русия срещу Украйна

NetNews

Тази седмица за първи път в докладите на руското министерство на отбраната започнаха да се споменават балони, които Украйна уж изстрелва към Русия, анализира Би Би Си.

Последното споменаване беше в четвъртък сутринта – според руското министерство на отбраната над Воронежска област са били свалени три малки балона.

Ден преди това губернаторът на Брянска област Александър Богомаз каза, че руските сили за противовъздушна отбрана са свалили три украински метеорологични балона над региона, които се предполага, че е трябвало да бъдат използвани за удари.

Преди година Русия изстреля балони срещу Украйна, но украинските военни се опитаха да не ги свалят. Според украинците руските военни изстреляха балони по време на ракетни атаки, за да отклонят вниманието на украинската противовъздушна отбрана и да ги принудят да използват ракети срещу тях.

Към балоните бяха прикрепени т. нар. ъглови рефлектори – метални парчета със специална форма, които имитираха въздушни цели. „Врагът иска да изразходваме нашите сили и средства, по-специално зенитно-ракетните сили, за тези рефлектори, които не струват нищо“, каза Юрий Игнат, който беше тогава говорител на ВВС на украинските въоръжени сили.

В същото време украинските военни заявиха, че са се научили да различават балоните от ракетите – и поне в два случая примамките са били свалени с огнестрелно оръжие.

В момента Украйна не коментира изявленията на руското министерство на отбраната за използването на балони, така че е трудно да се потвърди фактът на изстрелването и да се установи целта, за която те биха могли да бъдат изстреляни.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Предстоят избори: Регулираният ток остава още година, майната им на европарите

Енергийният регулатор ще продължи да определя цените на електроенергията за домакинствата още една година. Снабдителните дружества все така ще купуват тока за бита от „Националната електрическа компания“, а не от борсата, както трябваше да стане от 1 юли 2024 г. Държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще запази правото си да […]