Новата военна служба в Германия: какво ще представлява тя

NetNews

Месеци наред се говореше, че Германия ще върне обратно задължителната военна служба, за да стане Бундесверът отново „способен да води война“. Военният министър представи новата си концепция. Какво е предвидено.

Откакто през 2011 г. беше отменена задължителната военна служба в Германия, Бундесверът постоянно изпитва недостиг на военнослужещи. Вместо да нараства, личният състав на армията се свива. Така например през март 2024 г. в армията са постъпили малко над 181 000 новобранци. Германия обаче е поела ангажимент пред НАТО до 2031 г. да разполага с боеспособна армия с числен състав от 203 000 души, а в перспектива и с 240 000 души.

Министърът на отбраната Борис Писториус неведнъж е казвал, че е крайно време Бундесверът да стане „способен до води война“. Министърът се аргументира и с новата заплаха в Европа: „Русия води война“, каза Писториус и добави: „През 2029 година тя ще е в състояние да нападне държава от НАТО“.

„Най-подготвените и най-мотивираните“

От месеци Писториус работи върху нова концепция за военната служба. Наборната служба все пак няма да е задължителна, а селективна. „За военна служба ще бъдат подбирани само онези, които са най-подготвени, най-подходящи и най-мотивирани“, заяви той вчера в Берлин по време на представянето на концепцията си.

С други думи – изобщо не става въпрос за всеобща и задължителна военна служба. Задължителна ще бъде само регистрацията: всички 18-годишни мъже ще трябва да попълват въпросник, а жените – само по желание, в който да декларират дали биха желали да служат в армията. Техният ангажимент ще трае шест месеца, с възможност за удължаване до 23 месеца.

По около 40 000 кандидати на година

Писториус предполага, че реален интерес към военна служба ще проявяват по около 40 000 кандидати на година. Те ще бъдат подлагани на задължителен тест за физическа и психическа годност. Независимо от неговия резултат кандидатите ще имат и правото все пак да се откажат от военна служба.

За да се осъществят тези планове, е необходимо да бъде разширена съществуващата инфраструктура – повече казарми, инструктори и оборудване. Изчисленията показват, че ще са необходими около 1,4 млрд. евро, за да се постигне целта от 5000 наборни войници годишно.

Паралелно с това Писториус иска и повече запасняци – целта е контингентът от резервисти да бъде увеличен с 200 000 души.

Днес Бундесверът е армия от доброволци, в която служат и жени. Борис Писториус винаги е критикувал отмяната на военната повинност, смятайки я за погрешна. Новата му концепция сега ще направи армията от доброволци по-малко доброволна.

Германците подкрепят задължителната военна служба

Неотдавнашно проучване, проведено от Института за пазарни проучвания YouGov по поръчка на вестник „Велт ам Зонтаг“, показва, че 60% от анкетираните подкрепят всеобщата военна повинност.

Политиците обаче реагират сдържано на предложението на Писториус – дори в управляващата трипартийна коалиция то среща съпротива. Канцлерът Олаф Шолц също се отнася резервирано към концепцията.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Виктория Томова е на четвъртфинал на турнира на клей WTA 125 във Валенсия

Първата ракета на България Виктория Томова се класира за четвъртфиналите на турнира на клей WTA 125 в испанския град Валенсия с награден фонд 100 хиляди евро. Поставената под №1 в схемата Томова победи рускинята Оксана Селехметева със 7:5, 2:6, 6:1. Срещата продължи час и 55 минути. Томова направи обрат от […]