НС продължава работата си, председателски съвет ще определи дневния ред

NetNews

След избора на председател на Народното събрание днес новият парламент вече може да продължи работата си, предаде БНТ.

Преди заседанието ще се проведе и председателски съвет, на който трябва да бъдат обсъден и какъв ще е дневният ред на депутатите и какви ще са основните приоритетни закони за отделните парламентарни групи.

Очаква се народните представители да обсъдят и отправеното вчера искане от страна на премиера Димитър Главчев към парламента да реши кой да представлява България на предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се проведе началото на юли във Вашингтон.

Според Главчев с оглед на важността на форума е целесъобразно нивото на участие в срещата от българска страна да бъде определено след произнасяне от Народното събрание възможно най-скоро, предвид изтичащия днес срок на процедурите за регистриране на националните делегации във форума.

Изборът на председател на Парламента може да задейства и процедурата с мандатите за съставяне на правителство. Одобрението на Рая Назарян беше поставено като основно условие от страна на ГЕРБ-СДС за продължаване на преговорите за кабинет.

Лидерът на формацията Бойко Борисов напомни, че ще се концентрират върху първия мандат, който по думите му е единствено възможен. Той е категоричен, че няма да отстъпи от настояването: постовете на премиер и министри на външните работи и отбраната да са за ГЕРБ.

ДПС отново настояха за евроатлантически кабинет. А ИТН искат третия мандат, за да предложат експертно правителство и така да поемат цялата отговорност. Останалите парламентарно представени партии до момента не се отзоваха на поканата за разговори за правителство и са категорични, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Нов старт на делото за смъртта 15-годишният Филип, прегазен на ул. "Гурко"

Нов опит за старт на делото за смъртта на 15-годишно момче на столичната улица „Гурко“. Подсъдим за престъплението е 37-годишният Петър Тодоров. Той е обвинен, че пиян блъска с автомобила си и убива на място на 14-годишния Филип, който пресичал на пешеходна пътека улица „Генерал Гурко“. Случаят е от септември […]