Официално: Лятото на 2023 г. е било най-горещото от 2000 години насам

NetNews

Данните от пръстените на дърветата потвърждават, че от 2000 години в Северното полукълбо не е имало толкова горещо лято като миналогодишното. От разцвета на Римската империя досега животът на Земята не е преживявал толкова екстремно лято.

Новият анализ показва, че сме нарушили Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на затоплянето до 1,5 °C над прединдустриалните нива, поне временно на север. Много хора вече умират като пряка последица от цялата тази прекомерна топлина, както и от многото природни бедствия, които тя подхранва.

„Когато погледнете в дългия исторически диапазон, можете да видите колко драматично е скорошното глобално затопляне,“ казва Улф Бюнгтен, учен по околната среда от Университета в Кеймбридж, който е съавтор на новото изследване, цитиран от ScienceAlert.

Той продължава: „2023 г. беше изключително гореща година и тази тенденция ще продължи, освен ако не намалим драстично емисиите на парникови газове.“

Бюнгтен, заедно с колегите си, климатолозите Ян Еспер и Макс Торбенсон от университета „Йоханес Гутенберг“ в Германия, компилират ранните температурни записи с косвени измервания от мащабни набори от данни за пръстените на дърветата от цялото Северно полукълбо. Прилагането на подобни косвени данни за температурата е необходимо, тъй като ранните температурни измервания са били оскъдни и не са били извършвани систематично.

„Само когато разглеждаме реконструкциите на климата, можем по-добре да отчетем естествената променливост и да поставим в контекст последните антропогенни промени в климата,“ обяснява Бюнгтен.

Резултатите им показват, че прединдустриалната базова линия, от която измерваме промените в глобалните температури, е била съвсем малко по-студена, отколкото сме смятали. Но когато става въпрос за въздействието на изменението на климата, всяка част от градуса е от значение. Повторното калибриране на тази базова линия означава, че лятото на 2023 г. в Северното полукълбо е било с 2,07 °C по-топло от средните температури на прединдустриалния период между 1850 и 1900 г.

Въпреки че техните резултати са ограничени само до Северното полукълбо, друго изследване от началото на тази година стига до подобно заключение, като използва скелети на морски гъби, за да намери прединдустриалната базова температура.

Друг неотдавнашен анализ, публикуван през февруари от службата за климата на Европейския съюз сочи, че глобалното затопляне е надхвърлило 1,5 °C за цялата минала година, но учените подчертават, че все още можем да променим ситуацията, ако действаме бързо.

„Вярно е, че климатът постоянно се променя, но затоплянето през 2023 г., причинено от парниковите газове, допълнително се усилва от условията на Ел Ниньо, така че в крайна сметка се оказваме с по-дълги и по-тежки горещи вълни и продължителни периоди на суша,“ обяснява Еспер и допълва: „Когато погледнете общата картина, тя показва колко спешно е да намалим незабавно емисиите на парникови газове.“

Междувременно компаниите за изкопаеми горива и други мощни индустрии просто продължават безнаказано да добавят повече задържащ топлината CO2 във въздуха ни, докато учените, а сега и самата планета, продължават да предупреждават за последиците.

„Продължаваме да работим, защото трябва да го правим, така че политиците да не могат да кажат, че не са знаели,“ климатологът Рут Черезо-Мота, която не е участвала в новото проучване, наскоро заяви пред The Guardian.

„Знаем за какво говорим. Те могат да кажат, че не им пука, но не могат да кажат, че не са знаели.“

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Огнян Минчев посочи стратегическите провали на демократичната общност в България

„Сглобката“ беше разумен – за да не кажем единствен вариант за политическа формула на управление преди година, когато беше създадена. Но целите, които си поставиха с тази формула бяха максималистични. Това коментира във „Фейсбук“ Огнян Минчев. Ако сте обикновен разумен човек, който иска да пренесе от точка А до точка […]