Определиха правилата за социологическите проучвания в изборния ден

NetNews

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи условията и реда за извършване на допитвания до общественото мнение, социологически проучвания и проучвания „на изхода“ (exit poll) в изборния ден и регистрация на организациите, които ги извършват, за двойния вот на 9 юни, предаде БНТ.

До 1 юни 2024 г. включително агенциите, които ще извършват проучвания „на изхода“ (exit-poll) в изборния ден трябва да представят в ЦИК заявление по образец за регистрация на агенция, която ще извършва социологическо проучване в изборния ден; удостоверение за актуално правно състояние, издадено не по-рано от 9 април 2024 г. Агенциите трябва да представят списък, съдържащ имената и единния граждански номер на анкетьорите по изборни райони. В списъка се посочват номерата на избирателните секции, извън които ще се осъществява анкетирането.

С отделни решения ЦИК ще регистрира агенциите, които ще извършват проучвания „на изхода“ (exit-poll) на 9 юни 2024 г.

Анкетьорите са длъжни да носят в изборния ден само отличителни знаци по образец, утвърден от ЦИК, като на бял фон с черни букви се изписва качеството им. Те се легитимират с издаденото им удостоверение.

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден (exit-poll), се оповестяват не по-рано от 20:00 ч. на изборния ден.

Забранява се под каквато и да е форма публичното огласяване на каквито и да са резултати от проучвания, извършвани в изборния ден (exit-poll), преди приключването му и обявяване края на изборния ден от ЦИК.

Резултатите от допитвания до общественото мнение за изборите “две в едно” не може да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден, както и до обявяване края на изборния ден на територията на страната.

От ЦИК посочват, че анкетьорите не могат да анкетират избирателите непосредствено пред избирателните секции. Те трябва да работят на разстояние най-малко три метра от изхода на помещението, в което се гласува.

Могат да бъдат анкетирани само вече гласували избиратели, като анкетьорите са задължени да им съобщават, че участието в изследването е доброволно и анонимно. Анкетьорите трябва да имат видимост към изхода на помещението, от което излизат избирателите, които ще бъдат анкетирани, без това да създава затруднения за изборния процес, се добавя в решението на ЦИК.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Пълните условия за реда за извършване на допитвания до общественото мнение, социологически проучвания и проучвания „на изхода“ (exit poll) в изборния ден и регистрация на организациите, които ги извършват са посочени в решението на ЦИК.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Смъртта на Раиси може да предизвика кошмарен сценарий за Русия

Смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, който загина в неделя в катастрофа с хеликоптер, може да предизвика кошмарен за Русия сценарий, поради което Москва следи с повишено внимание случващото се в Иран в момента. Това заяви пред focus.de Томас Йегер, експерт по международна политика, според когото в момента в Техеран […]