Осъждаме всички актове на тероризъм, но призоваваме за спазване на хуманитарното право, заяви Борел

NetNews

Осъждаме всички актове на тероризъм, но същевременно настояваме за спазване на правилата на хуманното право, заяви заместник-председателят на Европейската комисия и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурност Жозеп Борел, цитиран от БТА.

Той говори днес в началото на дебати на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, посветени на убийствата на хуманитарни работници, журналисти и цивилни от Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) в ивицата Газа. Израел провежда военна операция в крайбрежната палестинска територия в отговор на на нападението, извършено срещу на 7 октомври от палестинското ислямистко движение „Хамас“.

Продължаваме да осъждаме терористичната атака, извършена от „Хамас“ срещу Израел преди повече от 6 месеца, подчерта Борел. Той определи нападението като преломен момент за Близкия изток.

Не бива да забравяме човешката цена в ивицата Газа, подчерта в същото време ръководителят на европейската дипломация. Той направи паралел с разрушенията в германските градове в края на Втората световна война.

До момента в палестинската територия бяха убити над 34 хиляди души, повечето от които – цивилни. Преките щети в Газа вече са възлизали на 19 милиарда долара още през януари, по данни на Световната банка, отбеляза Борел.

Заместник-председателят на Европейската комисия припомни особено високата цена, която плащат хуманитарните и медийните работници, и призова те да получат възможност да вършат безпрепятствено своята работа и да бъдат пазени, наред с цивилните, от страните в конфликта.

По повод гибелта на седем хуманитарни работници при израелски въздушен удар в ивицата Газа в началото на този месец, Борел посочи, че Израел за първи път признава, че е допуснал подобна грешка, но попита още колко такива има. Подкрепата за Агенцията на ООН за палестинските бежанци трябва да бъде увеличена, призова той.

Ръководителят на европейската дипломация поиска от Израел да не провежда сухопътна операция в град Рафах, в най-южната част от ивицата Газа, където са се струпали около 1,3 милиона палестинци, избягали от други райони в крайбрежната територия.

Евродепутатите, участвали в дебатите, като цяло осъдиха терористичната атака, извършена от „Хамас“, но се разделиха в позициите си за израелския отговор.

Демократична държава като Израел се бори да неутрализира терористистични групировки като „Хамас“ и „Хизбула“, подчерта испанският консерватор Антониу Лопес-Истурис Уайт от групата на Европейската народна партия. Той определи убийството на седем хуманитарни работници като достойна за съжаление грешка, но попита защо няма подобни реакции на изнасилванията на жени по време на атаката в Израел на 7 октомври.

Шведската евродепутатка от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Евин Инджир осъди строго израелската операция в ивицата Газа. В тази палестинска територия има „хуманитарна катастрофа“ и това е „срам“, изтъкна тя.

Белгийската евродепутатка от либералната група „Обнови Европа“ Хилде Ваутманс определи всички убийства в конфликта и недостига на хуманитарна помощ като нещо невероятно през 2024 г. Съществува международно хуманитарно право и правила на войната, напомни тя.

Испанският евродепутат от Групата на Зелените Жорди Соле призова за прекратяване на войната, освобождаване на всички заложници, държани от „Хамас“, и справедливо решение на израелско-палестинския конфликт на основата на съвместно съществуване на две държави.

Дебатите продължиха по-дълго от предвиденото поради големия брой евродепутати, пожелали да вземат думата. Те няма да бъдат последвани от гласуване на резолюция.

Утре в ЕП ще има дебати, посветени на безпрецедентното нападение на Иран срещу Израел и необходимостта от деескалация и от реакция от страна на Европейския съюз. Вдругиден евродепутатите ще гласуват резолюция по въпроса.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Войната между клубове в efbet Лига продължава: Ако не бяхме ние, шяхте още да храните титулярите с кренвирши и лютеница

Ръководството на Крумовград отвърна на колегите си от Арда (Кърджали) с нова позиция, публикувана на официалната страница на клуба във „Фейсбук“. Напрежението между двата тима от Efbet Лига назря, след като „синьо-жълтите“ обявиха, че не са получили зелена светлина да използва „Арена Арда“ за домакинските си мачове. По-рано днес от […]