От 21 до 27 април отбелязваме Европейската имунизационна седмица

NetNews

От 21 до 27 април отбелязваме Европейската имунизационна седмица, предаде БНР. Целта на инициативата е да повиши информираността за това защо са важни имунизациите за предотвратяване на болести и за защита на живота, посочват от Регионалния офис за Европа на Световната здравна организация.

Тази година седмицата е от особено значение, допълват от СЗО, защото кампанията съвпада с 50-ата годишнина на Разширената програма за имунизации. Тя е създадена през 1974 година с идеята да направи ваксините достъпни за всички деца по света. По тази причина Европейската имунизационна седмица ще отбележи постиженията на програмата да защити няколко поколения хора от сериозни заболявания, които могат да бъдат избегнати с ваксини.

Кампанията ще подчертае също спешната нужда от по-високо, справедливо и равномерно ваксинационно покритие във всички общности, за да няма нови огнища на заболявания, за които има имунизационни препарати.

Във връзка с тези цели в петък Европейският съюз и СЗО за региона на Европа обявиха, че ще си сътрудничат в рамките на проект на стойност 3 милиона евро. Той е финансиран по програмата „Европейски съюз в подкрепа на здравето“ и ще опита да подобри ваксинационното покритие в уязвими групи от населението. Специално внимание ще бъде обърнато на ромските общности, които често са непропорционално засегнати от болести, за които има ваксини.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Столичани излизат на велошествие под мотото "София кара колело за по-чист въздух“

Велошествие под мотото „София кара колело за по-чист въздух“ ще се състои днес, информират на сайта си от инициативата „София – европейска столица на спорта“, съорганизатор на проявата, предаде БТА. Популярни спортни звезди на България ще поведат колоната на велошествието „София кара колело за по-чист въздух“ по маршрут от Народното […]