Папа Франциск във Великденското си обръщение: Мислите ми са насочени към жертвите на войните по света

NetNews

Папа Франциск призова днес във Великденското си обръщение към вярващите за пълна размяна на военнопленници между Русия и Украйна, както и за осигуряване на достъп за хуманитарна помощ в ивицата Газа, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

„Мислите ми днес са насочени най-вече към жертвите на множеството конфликти, които се случват по света, като се започне с конфликтите в Израел и Палестина, както и в Украйна…. Като призовавам за зачитане на принципите на международното право, се надявам на пълна размяна на всички военнопленници между Русия и Украйна – всички срещу всички!“ – каза светият отец от балкон на базиликата „Свети Петър“ пред около 60 хиляди вярващи.

„Освен това отново призовавам за гарантиране на възможността за достъп до хуманитарна помощ в ивицата Газа, отново призовавам за бързо освобождаване на заложниците, отвлечени на 7 октомври и незабавно прекратяване на огъня в ивицата“, добави папата.

Великденската литургия премина при строги мерки за сигурност, осигурени от италианските власти, предаде ДПА. Площадът беше украсен както винаги с цветя и растения, много от които са от Нидерландия. Вярващите се радваха на меки пролетни температури от около 20 градуса, но вятърът беше силен.

Високопоставен духовник ръководи службата от името на 87-годишния папа, който е с влошено здраве.

Имаше аплодисменти, когато Франциск премина покрай множеството в папамобила след литургията, като мнозина викаха: „Viva il Papa!“ (Да живее папата!).

Строгите мерки за сигурност тази година бяха засилени след неотдавнашната терористична атака срещу концертна зала близо до Москва, за която пое отговорност базираната в Афганистан ислямистка терористична групировка „Ислямска държава-Хорасан“.

Дълги опашки се извиха на входовете на площада, докато италианската полиция извършваше проверки.

След литургията папата трябва да произнесе великденското послание и отправи традиционната си благословия „Урби ет Орби“ (Urbi et Orbi) – „Към града и към света“, която тържествената кулминация на Великденските празници.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Преизчисляват пенсиите на 350 000 души

Броят на работещите пенсионери у нас расте. Националният осигурителен институт ще преизчисли служебно от 1 април пенсиите на близо 350 000 души, придобили стаж след пенсионирането си. Мария Петкова е пенсионер от пет години. След 44 години трудов стаж като служител в училище, тя се пенсионирала с месечен приход от […]