Пет години може да лежи човекът, дал бисквити с канабис на деца

NetNews

Очаква се днес малките пациенти, натровени след консумация на бисквити с канабис, да бъдат изписани от болницата в Плевен. Според социалните семействата им не са рискови, предаде bTV.

Районната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство за инцидента с децата. Ако се намери извършителят и се докаже вината му, той може да получи до пет години затвор за престъпление против здравето, обясниха от обвинението.

В понеделник шест деца бяха приети в университетската болница в Плевен след консумация на бисквити с канабис. Сладките им били предложени от непознати. Коя е жената, дарила опасните бисквити на натровените деца, изясняват разследващите.

„Трябва да се провери отговорността на родителите, в случая дали не се дължат тези последици на неполагане на достатъчно грижа“, казва Елеонора Янева, говорител на Районна прокуратура – Плевен.

В Токсикологията на плевенската болница за пръв път се сблъскват със случай, при който толкова малки деца приемат дрога под формата на сладкиши.

Канабисът е забранен за употреба у нас, но онлайн пазарът го предлага свободно във вид на бисквити, кексчета, шоколади и други храни. Предлагането набира скорост. Някои сайтове изискват да се отбележите като пълнолетни, преди да ви дадат да разгледате продуктите им, но това е само проформа.

„Това, което съдържат бисквитите, е тетрахидроканабинол, което дава най-силното токсично действие на канабиса. Това вещество е забранено, води до сериозни увреждания, най-вече до зависимост, явно това се цели със зарибяването на децата“, обяснява доц. Евгения Бързашка, началник на Клиниката по токсикология в плевенската болница.

Част от родителите неглижират проблема до момента, в който пострада тяхното дете.

„Много трудно работим с родители, за които е съвсем естествено употребата на леки според тях вещества“, казва Катя Божикова, председател на Общински съвет по наркотични вещества.

„Дори в една от рекламите към бисквитките пишеше, че са идеални, подходящи за отдих в планината“, посочва Мария Гиздовска.

Зачестява и употребата на наркотици в чист вид. Тези дни в токсикологията на плевенската болница е било прието и 15-годишно момиче, погълнало сериозно количество антидепресанти в комбинация с канабис и кокаин.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Белият дом: Байдън е готов да управлява още 4 години

Карин Жан-Пиер, говорителката на Белия дом, заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да управлява още четири години, т.е. да изпълни мандата си, ако бъде преизбран през ноември на президентския пост, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Ако Байдън бъде преизбран и по някаква причина се окаже, че не […]