Pfizer/BioNTech искат ЕС да плати по 10 евро за всяка отказана Covid-ваксина

NetNews

Фармацевтичните компании Pfizer и BioNTech са направили ново предложение за уреждане на спора за твърде многото поръчани от ЕС ваксини срещу коронавируса.

Двете компании са съгласни ЕС да плати по около 10 евро за всяка от 70-те милиона дози, от които иска да се откаже, пише в. „Файненшъл таймс“, цитиран от БТА. Това е половината от цената на доза по договор. Двете компании произвеждат най-използваната ваксина срещу Covid-19 в Европа.

Ако промените в контракта бъде одобрени от всички, ЕС ще получи достъп до нови ваксини, пригодени за „всички бъдещи варианти на COVID-19“, допълва изданието, като се позовава свои източници.

Според „Файненшъл таймс“ уреждането на спора за неизползваните дози ще стане част от по-голям договор, с който BioNTech/Pfizer предлагат около 70 млн. дози срещу COVID-19 годишно до 2026 г.

Полша, България и няколко други източноевропейски страни вече обявиха, че не искат да плащат за неизползвани дози, пише „Файненшъл таймс“.

В разгара на пандемията ЕК се беше ангажира да закупи през 2023 година до 500 милиона дози, но с отслабването на вируса намаля и желанието на европейците за използване на ваксините. През януари т.г. стана ясно, че ЕК води преговори с двете фармацевтични компании, за да намали договорения брой дози.

Преговорите се водят в момент, в който ЕС започва да реразглежда законите, по които работи фармацевтичната индустрия. Съюзът се надява, че с новото законодателство ще успее да съживи инвестициите и да разшири достъпа до евтини лекарства на фона на изтощените от пандемията здравни бюджети на страните членки.

„Pfizer“ отказа да коментира публикацията на „Файненшъл таймс“, но отбеляза, че преговорите се водят „добросъвестно от всички страни“.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

30 пияни и 10 дрогирани шофьори на пътя за ден

Снимка: БГНЕС През изминалото денонощие са установени общо 30 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщи МВР. От тях 15 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 15 – с над 1,2 на 1000, няма отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или […]