Похитителите на „Руен“ са се предали

NetNews

Всички сомалийски пирати на похитения кораб „Руен“ са се предали, а 17-членният екипаж е евакуиран, съобщи говорител на НАТО, цитиран от Ройтерс, предава БНР.

Българският товарен кораб „Руен“, плаващ под малтийски флаг, беше отвлечен през декември. В екипажа има и 7 българи.

По-рано беше съобщено, че плавателният съд е бил пресрещнат вчера от индийски военен кораб, по който пиратите открили огън. Така са били предприети действия в съответствие с международното право, се казваше в съобщението.

Всички сомалийски пирати, които се намираха на борда на похитения от тях кораб „Руен“, се предадоха, екипажът е евакуиран, предаде Ройтерс, като со позова на говорител на флота.

Междувременно МВнР декларира в прессъобщение, че е активно ангажирано със случая на отвлечените български граждани от екипажа на кораба „Galaxy Leader“, похитен в Червено море на 19 ноември 2023 г. „Полагат се систематични и координирани усилия от страна на МВнР, на задграничните представителства на Република България в региона и от всички компетентни български институции с цел своевременно освобождаване на двамата български моряци и успешното им завръщане в България“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Проф. Стоян Денчев за патриарх Неофит: Говореше благо, пееше като славей

„Беше наистина трогателно цялото събитие, присъства цялата държава в лицето на ръководството. Още сутринта рано Негово Величество цар Симеон беше в храма, той каза, че прилича на погребението на неговия баща. Искам да се спра на интервюто на доц. Найденов – беше великолепно. Той говори с милост за патриарха, с […]