Полезно или вредно е да се кара на „високи обороти“?

NetNews

Много шофьори, особено собственици на по-спортни автомобили или просто любители на динамичното шофиране, често „таскат газта“, поддържайки двигателя във високи обороти. Това наистина осигурява усещане за ускорение и динамично шофиране, но трябва да сте наясно, че този подход, особено акот се практикува често, има сериозни последствия за вашия автомобил.

Според експертите постоянната работа при високи обороти води до повишено натоварване на всички „вътрешности“ на двигателя: бутала, пръстени, цилиндри, клапани. Работата при високи обороти създава и огромно количество топлина. Ако охладителната система не може да се справи с натоварването, това може да доведе до прегряване на двигателя.

Прегряването от своя страна може да доведе до деформация на цилиндровата глава, повреда на гарнитурата на главата и други важни компоненти на двигателя. Когато работи във високи обороти, двигателят „яде“ много повече гориво, отколкото в нормален режим.

Това не само увеличава оперативните ви разходи, но и намалява ефективността на автомобила ви, принуждавайки ви да спирате по-често на бензиностанцията. Също така повишеният разход на гориво води до повишени емисии на вредни вещества в атмосферата, което пък се отразява негативно на околната среда.

Шофирането с високи скорости увеличава и напрежението върху съединителя, скоростната кутия, задвижващите валове и другите компоненти на трансмисията. Така, че когато решите, че за двигателя е добре „да се продуха“, спомнете си за тези факти и може би ще удължите живота на вашия автомобил.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Галант преди отпътуването до САЩ: Израел е подготвен за всяко действие в Ливан

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант обяви, че страната е в повишена бойна готовност и е готова да реагира, ако е необходимо, не само в Газа и Ливан, но и навсякъде, където могат да възникнат заплахи. Израел е „подготвен за всяко действие, което може да е необходимо в Газа, […]