Политолог: За да имаме избори 2 в 1, указът на президента трябва да бъде издаден не по-късно от 8 април

NetNews

Изтича времето да се създаде служебно правителство и да отидем на избори 2 в 1. Димитър Главчев – кандидатът за служебен премиер, търси експерти в своя проектокабинет. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му не се меси при избора на служебни министри. На този фон беше ясно казано, че след изборите ГЕРБ-СДС няма да влезе в коалиция само с ДПС.

„За да имаме избори 2 в 1, указът на президента трябва да бъде издаден не по-късно от 8 април. До този момент виждаме, че Димитър Главчев непублично търси експерти. Най-вероятно ще успее да ги намери, има достатъчно лица, чиято биография показва експертност. Но по-интересен е въпросът как ще бъде съгласуван кабинетът между президента и премиера, защото на този етап сякаш президентът прехвърля изцяло отговорността на кандидата за премиер. Но да не забравяме, че указът излиза от името на президента“, заяви политологът Теодора Йовчева.

Продължава търсенето на експерти, които да влязат в служебния кабинет.

„Експерти в страната има. Ще се намерят достатъчно хора, които да заемат тези постове. Ще се търси отдалеченост от политическите партии и ще се търси експертност. Със сигурност има необходимост разговори да се проведат и с президента, и с партиите. Независимо дали ще има одобрение от едната, или от другата страна, когато е тихо, липсва публичност, разговори се водят“, каза социологът от „Галъп Интернешънъл Болкан“ Яница Петкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

След 9-месечната сглобка предстои да видим какви кампании ще излъчат партиите и как ще накарат избирателите да отидат да гласуват.

„Намираме се в тестови период на изпитване на конституционните промени. Трудно е да гадаем какъв профил ще се заеме от различните министри в кабинета. В крайна сметка ще разберем съвсем скоро какъв ще е съставът. Който и министър да остане, това може да се използва като аргументация, че промените в Конституцията изискват по-голямо участие на парламента. Избирателите са се свили до изключително твърди ядра. Няма да има много възможност за привличането на избиратели, освен решилите твърдо да гласуват, без избори 2 в 1“, коментира Йовчева.

От ключово значение за избирателната активност се оказва въпросът дали изборите ще бъдат 2 в 1.

„Тези хора, които са политически активни, по принцип гласуват. Може би партиите ще опитат да привлекат гласуващи, ако изборите са на едни дати. Ние не сме изолирани от всичко, което се случва в ЕС, към нашите политически проблеми се намесват и други теми, които ще бъдат употребени по време на кампанията.

За коалиция трябва да мислим след изборите. До голяма степен ГЕРБ и ДПС не се очаква да създадат коалиция. В момента, за да проведат някаква активна кампания, ГЕРБ и ПП-ДБ трябва да са политически опоненти. Ние правим изборите, за да може след тях двете страни да разговарят. Ако страните откажат да се коалират след изборите, то пак оставаме с ПП-ДБ и ГЕРБ. Най-вероятно отново ще има конфронтация“, посочи Петкова.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Приключило е разследването срещу Божков за подбудителство към убийства

Софийската градска прокуратура е приключила делото, по което бизнесменът Васил Божков е обвиняем за престъпна група за убийства, изнасилвания, изнудване и подбуждане към убийства. Материалите са предявени на Божков и адвокатите ми, съобщи държавното обвинение. Заедно с бизнесмена бяха обвиняеми още шестима души. Срещу петима от тях обаче разследването е […]