Полша осъжда тероризма

NetNews

Полша осъжда тероризма във всичките му форми, каза полският външен министър във връзка със стрелбата в концертна зала в Русия, при която бяха убити много хора, предаде полската новинарска агенция ПАП, цитирана от БТА.

„Полша, разбира се, осъжда тероризма във всичките му форми“, каза полският външен министър Радослав Шикорски пред частния новинарски канал ТВН24.

Шикорски бе запитан относно последствията от атаката, като бъдат взети предвид думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че „специалната военна операция“ на Москва в Украйна е прераснала във война и че „колективният Запад“ е станал „участник на страната на Украйна“.

„Не мисля, че си заслужава да се правят предположения, тъй като все още разполагаме с прекалено малко информация“, отговори Шикорски. „Що се отнася до изявлението на г-н Песков, че това е война – той го е осъзнал след две години – у мен това единствено повдигна следния въпрос: ще освободят ли руските власти от затворите хората, които вече казаха, че това е война, а не военна операция“, заяви още полският външен министър.

Москва до този момент винаги наричаше войната в Украйна „специална военна операция“.

Полският премиер Доналд Туск по-късно написа в социалната мрежа „Екс“, че го държат в течение за ситуацията.

„Ръководителите на министерствата на отбраната и на вътрешните работи, както и координаторът на службите за сигурност, непрекъснато ме информират за обстоятелствата около атаката в Москва и за възможните ѝ последствия върху ситуацията в региона и сигурността на страната“, изтъкна Туск в публикацията си.

По-късно вчера вицепремиерът и министър на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш, написа в „Екс“, че „ситуацията бива анализирана в посока на възможното ѝ въздействие върху сигурността на Полша“.

Яцек Шевера, ръководител на Бюрото за национална сигурност, вчера обяви, че президентът Анджей Дуда получава информация за хода на събитията в Руската федерация и възможните ѝ последици за полските граждани.

„Ислямска държава“ пое отговорност за атаката, предаде Ройтерс, като се позова на канала на терористичната организация в „Телеграм“.

„Полша категорично осъжда бруталната атака срещу градската зала „Крокус сити хол“ в Москва. Страдаме за семействата и жертвите. Надяваме се, че тази ужасна трагедия няма да стане претекст за никого да ескалира насилието и агресията“, написа днес Туск.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Хутите подпалиха търговски кораб, плаващ под панамски флаг в Червено море

Търговски плавателен съд е бил ударен от „неидентифициран снаряд“ край Йемен. Взривът е предизвикал пожар, който е бил „успешно потушен“, а корабът и екипажът са „в безопасност“, съобщи Центърът за морските търговски операции на Обединеното кралство UKMTO, предаде NOVA. Корабът е напът към следващото си пристанище. Агенцията за морска сигурност […]