Ползите от слънцето: Как витамин D укрепва здравето ни?

NetNews

Има причина слънчевата светлина рано сутрин да е толкова успокояваща и терапевтична. Тук ще ви запознаем с всички ползи за здравето от умереното излагане на слънце.

„Смята се, че излагането на слънчева светлина увеличава отделянето хормона серотонин. Серотонинът се свързва с повишаване на настроението и помага на човек да се чувства спокоен и съсредоточен. Той може да подобри настроението и да стабилизира циркадните ни ритми, като ни помага да спим по-добре и по-дълбоко през нощта. От психологическа гледна точка светлината може да намали показателите за депресия и дори да повиши когнитивните показатели, като например време за реакция и активиране,“ казва Каришма Шах. За поддържането на здрава коса и кожа получаването на витамин D, чрез излагането на слънце, играе решаваща роля. Ето някои ползи, обяснени от диетолога Апурва Агарвал. За по-дълга и гъста коса: Витамин D спомага за стимулиране на космените фоликули, насърчавайки здравословния растеж на косата. Той може да играе роля и в предотвратяването на косопада и поддържането на гъстотата на косата. За здрава и сияйна кожа: Адекватните нива на витамин D допринасят за цялостното здраве на кожата, като подпомагат растежа, възстановяването и метаболизма на клетките. Противовъзпалителни свойства: Витамин D може да помогне за успокояване на раздразнената кожа и намаляване на зачервяването или възпалението, свързани с някои кожни заболявания.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Левски с ключови ходове?

Лятото на 2025 година е далеч за мнозина, но не и за шефовете на Левски. Те ще стартират рано-рано преговори с четирима играчи, чиито договори изтичат тогава, пише „Мач Телеграф“. Става въпрос за каре от най-обещаващите футболисти на „Герена“ – Пламен Андреев, Марин Петков, Асен Митков и Джавад Ел Джемили. […]