Преподаватели от висши училища излизат на протест, на 24 май ще дефилират с протестни ленти на реверите

NetNews

Общо 43 висши учебни заведения у нас се обединиха в общо протестно отворено писмо, разпространено от Съвета на ректорите. Сред тях е и Тракийският университет в Стара Загора, част от който е и ямболският Факултет „Техника и технологии”. Ректорите на държавни и частни ВУЗ-ове се вдигат, заради неизпълнен ангажимент от страна на изпълнителната власт да осигури средства за увеличение на възнагражденията в средите на академичната общност. „На 20.05.2024 г. всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати”, се казва в отвореното писмо на ректорите. На 24 май преподавателите ще участват в шествията с протестни ленти на реверите си.  От Съвета на ректорите предупреждават, че действията им може да включват и реално блокиране на ключови артерии в страната.

В отвореното писмо, публикувано на сайта на Съвета на ректорите, се казва следното: „В навечерието на най-светлия за академичната общност празник – 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, сме принудени да се обърнем към цялата общественост в пореден опит да бъдем чути и разбрани”.

От там акцентират, че трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни спрямо тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкова висок образователен и интелектуален ценз.

От Съвета на ректорите припомнят, че „с огромни усилия през м. март тази година, с изменение на Закона за висшето образование (ЗВО), по настояване на цялата система, са приети правила, обвързващи предвидените средства от държавния бюджет за образование и наука с определен минимален процент”. Трудовите възнаграждения на академичния състав на държавните висши училища са фиксирани спрямо средната брутна работна заплата за страната.

На фона на ангажиментите, които държавата официално е поела с изменението на ЗВО обаче, е последвал „мълчалив отказ  да се изпълнят задълженията по него и да се осигурят необходимите средства”. Държавата, в лицето на изпълнителната власт, отказва да изпълни задълженията си, които законодателната власт й е вменила, се казва още в отвореното писмо.

„Подобно унизително отношение към знанието не е проявявано никога досега в най-новата българска история. Поради тези причини, за първи път от началото на Прехода и промяната през 1989 година, ние българските учени и преподаватели от националните държавни университети и част от частните университети ще предприемем ефективни протестни действия поради неизпълнение на поетите от държавата задължения към нас и неспазването на Закона за висше образование”, декларират от ръководствата на ВУЗ-овете.

Действията, които ще се предприемат са следните:

На 20.05.2024 г. всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати, като изключение ще се направи единствено за дейности със спешен и неотложен характер.

Съветът на ректорите определя 20.05.2024 г. като начална дата за стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища до края на семестъра (протестите ще се изразяват в стъпаловидно нарастване на дните, в които висшите училища няма да работят). В тези действия може да бъде включено и реално блокиране на ключови артерии в страната.

На 24 май всички преподаватели, учени, изследователи, работещи в българските висши училища, ще се включат в шествията по повод празника с протестни ленти на реверите, в израз на несъгласие с пълното разминаване между думите и делата на българските политици и държавници.

„Нашите действия не са резултат на моментна емоция, а на дългогодишно потискано недоволство, превърнало се вече в оправдан гняв”, се казва още в отвореното писмо.

Под исканията са се подписали ректорите на 43 държавни и частни висши учебни заведения. Сред тях е проф. д-р Добри Ярков – ректор на Тракийски университет – Стара Загора.

Пълен текст на Отворено писмо на Съвета на ректорите на висшите училища по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висшето образование – ТУК.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тежка катастрофа взе жертва в Старозагорско

Мъж загина при тежка катастрофа в Старозагорско, а друг е пострадал и е настанен в болница, съобщи Нова телевизия. Ударът е станал в сряда сутрин на пътя между село Ракитница и Стара Загора минути преди 9 часа. Движението в участъка е ограничено, като „Пътна полиция“ пренасочва трафика през обходни маршрути. […]