При каква температура жегата става опасна за кучетата

NetNews

Лято 2023 счупи всички температурни рекорди, а тази година очакваме те отново да бъдат подобрени. Не спираме да чуваме предупреждения за опасни жеги. И колкото са опасни за нас, толкова са опасни и за животните. Затова трябва да обърнем специално внимание и на домашните си любимци.

Много е важно да знаем, че кучетата имат по-различна терморегулация от нас, не се потят и температурите, които за нас са поносими, за тях могат да бъдат прекалено високи. Те зависят и от големината на кучето и неговата порода.

Според ветеринари, температури дори над 24 градуса са потенциално опасни при по-продължително стоене навън за животни от големите породи и страдащите от наднормено тегло или духателни проблеми, както и тези с плоски муцуни (като мопс и френски булдог).

Над 28 градуса вече рискът се покачва, но животозастрашаващите състояния са предимно при споменатите породи, както и при много малките кученца и възрастните индивиди. А над 32 градуса вероятността за топлинен удар е голяма при всички кучета, обясняват от VetsNow.

Когато високата температура е комбинирана и с висока влажност на въздуха, става още по-опасно. Това е така, защото кучетата, за разлика от нас, се охлаждат предимно от задъхване (учестено дишане и издишане). А като вдишват влажен въздух, това възпрепятства способността им да изпаряват влагата от белите дробове и така по-лесно може да се стигне до претопляне, обясняват от Pawlicy Advisor.

Най-подходящата температура за разходки на домашния любимец е около 20 градуса – рано сутрин или късно вечер. Трябва да избягваме извеждането най-вече в периода между 11 и 16 часа и винаги да избираме сенчести маршрути и по възможност асфалтираните улици и тротоари, които се напичат много и могат да изгорят лапите им. Най-лесно е да направим тест като задържим дланта си върху настилката за пет секунди.

Ако все пак имаме съмнения, че кучето ни може да е прегряло, ветеринари препоръчват да измерим температурата му ректално. Ако показанието е над 40.5 градуса, трябва внимателно да го охладим до около 39.5, което става най-лесно с вода.

При над 41 градуса телесна температура вече говорим за топлинен удар. А повишението ѝ с четири градуса за кратък период от време може да доведе до смърт дори в рамките на минути. Затова превенцията на подобни състояния е от съществено значение.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Украинските военноморски сили съобщиха, че са унищожили база за дронове в южната част на Русия

Украинските военноморски сили съобщиха днес в канала си в социалната мрежа „Телеграм“, че въоръжените сили на страната са унищожили база за безпилотни летателни апарати в южния руски Краснодарски край, съобщи ДПА, цитирано от БТА. Публикувани са снимки, които потвърждават разрушаването на складове, съоръжения за обучение на оператори и контролни пунктове […]