Проф. Даниел Вълчев: За България винаги е по-добре да има редовно правителство

NetNews

Изборите са като лекарство – те не са нито нещо добро, нито лошо. Ако не се използва на правилното място в подходящото време може да бъде отрова. За България винаги е по-добре да има редовно правителство. Ниската избирателна активност прави легитимността на правителството много ниска.

Това каза деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Ниската избирателна активност прави легитимността на правителството много ниска. „Ако няма входяща легитимност, добре е да има изходяща легитимност, т.е. правителството да навакса с качествени хора и качествена политика. Дали ще се стигне до това – зависи от определен брой хора.

За България винаги е по-добре да има редовно правителство. Според него ще се стигне до консенсус за формиране на кабинет. „Проблемът на ГЕРБ и ДПС е ниската степен на доверие и на легитимност, а не че не могат да намерят аритметично мнозинство. Политиката е нещо различно от аритметиката“, допълни проф. Вълчев.

Той коментира и влизането на „Величие“ в парламента. „Българското общество е разколебано по много линии и в този смисъл една част от хората търсят свои представителства на всякакви причудливи места. Нищо странно няма, това е демокрацията. Успели са, представили са някаква формула, която на хората им се е видяла нормална. Нищо страшно няма в това, такива случаи е имало няколко пъти в новата българска история. Повече е симптом, че липсата на големи, стабилни политически образувания, които по някакъв начин да могат взаимно да се отричат, но също и да си сътрудничат, ще създават подобно нещо“, смята Вълчев.

В Европа също липсват големи водещи, които биха могли да обединят около себе си обществената енергия и Старият континент да върви към нещо по-добро, допълни Даниел Вълчев.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ден на всенародната памет на жертвите на Великата Отечествена война и геноцида на беларуския народ

На 22 юни в Република Беларус се отбеляза Денят на всенародната памет на жертвите на Великата Отечествена война и геноцида на беларуския народ. На този ден се споменават онези, които с цената на живота си изпълниха задължението да защитят родината си, всички загинали, измъчвани във фашистки плен и умрели от […]