Прокуратурата отказва да говори пред комисията „Нотариуса“. Минчев: Това е саботаж

NetNews

Софийската градска прокуратура няма да се яви на изслушване пред парламентарната комисия, която разследва обстоятелствата около скандала с Мартин Божанов-Нотариуса. Това става ясно от писмо на ръководителката ѝ Илияна Кирилова до председателя на комисията Никола Минчев. Тя му напомня, че има решение на Конституционния съд, според което депутатите не могат да питат за конкретни разследвания. Разкриването на следствена тайна може да се окаже пречка за делото, посочва се в него.

Освен това Кирилова говори и за потенциален конфликт на интереси, тъй като ръководената от нея прокуратура е единствената с правомощия да разследва лице с имунитет, каквито са депутатите и самият Минчев.

Той съответно определи като саботаж това решене и обяви, че поканата за изслушване ще бъде подновена. Минчев коментира пред журналисти, че ще бъдат изпратени покани за изслушване към и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, както и към двамата бивши главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров. Той отхвърли обвиненията, че комисията се използва за политически цели.

По време на обсъждане на въпроса за неявяването на прокурор Кирилова, Мирослав Иванов от ПП-ДБ предложи комисията да покани и други представители на прокуратурата, за да се види „дали това ще е тенденциозно поведение“ от страна на прокуратурата.

Народните представители Бойко Рашков и Настимир Ананиев отбелязаха, че са щели да зададат на Илиана Кирилова въпроси по отношение на съмнения за нейни контакти с Петьо Петров – Еврото, както и за разпределението на дела в Софийска градска прокуратура и назначенията на прокурори.

Изслушване

Парламентарната комисия бе сформирана след убийството на Божанов в края на януари. Едва след смъртта му започна да се говори за влиянието му като лобист в съдебната власт. По-рано никой не се интересуваше от него въпреки че той бе осветен като човек, който може да уреди дело, още през 2021 г. в разследване на организацията „Антикорупционен фонд“.

От прокуратурата се оправдаха, че се готвели да повдигнат обвинение на Божанов, но покушението ги изпреварило. Срещу него имаше жалба и че е заплашвал съдия Владислава Цариградска – казус, по който прокуратурата не си мръдна пръста.

Пред комисията вече бяха изслушани няколко души. Сред тях бяха Ивайла Бакалова и мъжът ѝ Веселин Денков, от който Божанов и групата му са искали 100 хил. евро, за да уредят излизането на Денков от ареста. Пред депутатите се яви и бившата шефка на районната прокуратура в София Невена Зартова, която се раздели с поста си наскоро. Оказа се, че Божанов е присъствал на един от коледните банкети на районната прокуратура, която е компетентна да разследва сигналите за имотни измами, подавани срещу него.

Нищо няма да ви кажем

Кирилова обяснява, че вече е дала интервю по темата с Нотариуса, но то е било след разрешение на прокурора по делото. Ако обаче даде информация и пред депутатите, това би попречило на разследването.

В писмото си на два пъти Кирилова споменава, че покрай скандала с Нотаируса прокурори са били наричани „мафиоти“ и „престъпници“ в заседание на ръководената от Минчев комисия.

В Република България има конституционалисти, които за радост са още сред нас и които са ни учили, че правото е точна, почти математическа наука. Една изпусната запетая, една дума или изречение, казани не на място, а в резултат на желание за демонстриране на собствено его или в преследване на лични цели, може да има, а и вече има, негативни последици. Когато без мисъл се изричат тежки думи като „организирана престъпна група“, „мафия“, „корумпирани“, от страна на народни представители и други организации, това срива авторитета на всички държавни институции. И това е факт, защото всички ние знаем какво е доверието на българския народ в българските институции като цяло„, пише тя.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кремъл: Путин никого не заплаши с ядрени оръжия. Само каза, че Русия е готова да ги използва

Коментарите на Владимир Путин, че Русия технически има подготвени ядрени оръжия, не са били заплаха за използването им, каза Кремъл, предаде The Telegraph. Путин подхрани международното безпокойство в сряда, когато предупреди Запада, че Русия е технически готова за ядрена война и че ако САЩ изпратят войски в Украйна, това ще […]