Психолог: Известните личности, които рекламират хазартни игри, трябва да се засрамят

NetNews

В България е пълна свободия по отношение на хазарта, заяви пред БНР психологът Иван Игов.

„Зависимостта към хазарта е много особена – тук зависимостта е вътре в самия теб. Това е вид адреналинова зависимост. Увлечението в хазарта не е от желанието да спечелиш, а от страха да не загубиш. Този страх, когато залагаш парите си – затова той води до залагане на все по-големи и по-големи суми, повишава адреналина в организма, повишава възбудата и това състояние се оказва привлекателно. Хората се стремят именно към това – към страха да не загубят“, обясни той.

По думите му именно в тази посока са насочени новите подходи при опитите за справяне с тази изключително тежка зависимост. В България обаче почти нямаме такива специалисти, подчерта Игов в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Според него известните личности, които рекламират такива игри, трябва да се засрамят:

„Парите, които изкарват от тази реклама, донякъде са кървави, защото са взети от хора, които предават семействата си, предават себе си, предават бъдещето си. Това са огромни човешки драми. Ако те взимат тези пари спокойно и спят спокойно, толкова по-зле за тях. Същото се отнася и за депутатите, които отхвърлиха предложението – тези реклами да бъдат спрени или по някакъв начин силно означени, че хазартът е зависимост и че всеки може да попадне под нея“.

Иван Игов бе категоричен, че е против забраната на хазарта, защото, по думите му, абсолютната забрана винаги води до изкривяване, нелегално залагане и отново загуба на пари. Той допълни, че рекламите „най-лошо удрят децата“.

Засега регистърът на тези зависими е доброволен, отбеляза още психологът и изтъкна, че това не може да се счита за ясна статистика. Според него трябва да има недоброволен механизъм, защото не много от тези хора се осъзнават. По думите му и самият бизнес трябва да вземе решение как да се ограничи от зависимите.

„Зависимостта е ужасяваща. Трябва да се предприемат мерки за ограничаване, особено при децата“, категоричен бе Игов.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Панев: Реалният премиер не е Главчев

Няма никакво съмнение кой е реалният премиер в България. Това не е Димитър Главчев. Очевидно Пеевски и Борисов редят кабинета. Това каза зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Владислав Панев в ефира на „Твоят ден”. По думите му през земеделския отрасъл минават милиарди, така че вероятно исканата рокада не е случайна. […]