Риши Сунак е бесен: Политици от Консервативната партия са залагали за датата на изборите

NetNews

Британският министър-председател Риши Сунак заяви в четвъртък, че всеки, който използва вътрешна информация, за да залага за датата на националните избори във Великобритания на 4 юли, трябва да бъде изключен от неговата Консервативна партия, предава Асошиейтед прес.

Сунак заяви по Би Би Си, че е „невероятно ядосан, невероятно ядосан“, когато научава за твърденията, че политици от Консервативната партия са залагали за датата на изборите, и че те „трябва да бъдат изправени пред цялата сила на закона“, ако се установи, че са нарушили закона.

„Правилно е те да бъдат разследвани по подходящ начин от съответните правоприлагащи органи“, каза той. „Ако се установи, че някой е нарушил правилата, той не само трябва да се изправи пред пълните последствия на закона, но и ще се погрижа да бъде изхвърлен от Консервативната партия.“

Две седмици преди парламентарните избори това беше неприятно преживяване за Сунак, чиято Консервативна партия изостава от основната опозиционна Лейбъристка партия – с 20 пункта според много проучвания – преди вота.

По-рано министърът на жилищното строителство Майкъл Гоув, запитан за съобщенията, че Комисията по хазарта на Обединеното кралство разследва втори кандидат на Консервативната партия за това, че е направил залог за времето на изборите, заяви пред Би Би Си, че ако хората използват вътрешна информация, за да залагат, това би било „дълбоко погрешно“.

„Това, което не мога да направя, е да навлизам в детайлите на случая, докато тече разследване“, каза Гоув. „Но мога да говоря за общия принцип и вие сте абсолютно прави, това е осъдително.“

На 22 май Сунак обяви, че парламентарните избори ще се проведат на 4 юли. Датата беше строго пазена тайна и мнозина, дори тези от управляващата Консервативна партия на Сунак, бяха изненадани, тъй като вотът се очакваше през есента.

Съгласно избирателните закони на Обединеното кралство министър-председателят има право да насрочи дата в рамките на пет години след предишните избори. Много членове на партията на Сунак заявиха, че той го е насрочил твърде рано, тъй като е имал време до януари 2025 г. да насрочи гласуването.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Елбрус и десертът от 20 стотинки. Как да събереш спомените, когато баща ти си е отишъл

Тази година баща ми щеше да навърши 100 години. Не доживя до юбилея, но през времето, което му беше отредено, Константин Кръстев никога не допусна обстоятелствата да попарят жаждата му за живот и откривателство. Най-големият от десет деца в семейството на беден селски свещеник, баща ми е успял да се […]