Руска държавна банка откри офис в Хавана

NetNews

Руската държавна банка „Новикомбанк“ заяви, че е станала първата банка от страната, която е открила офис в Куба като част от засилващите се икономически връзки между бившите съюзници от Студената война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изявлението на руската държавна банка се казва, че централната банка на Куба ѝ е издала лиценз на 7 юни. Нямаше незабавен коментар от страна на кубинските власти или централната банка.

„Откриването на представителство на „Новиком“ в Република Куба е не само нов етап за банката, но и важна стъпка в руско-кубинските отношения“, заявила председателката на борда на директорите Елена Георгиева.

След руското нахлуване в Украйна вече топлите отношения на Москва с управляваната от комунистите карибска държава се засилиха до „стратегическо партньорство“, в момента се обсъждат редица възможни инвестиционни проекти в областта на захарта, транспорта и енергетиката, посочва Ройтерс.

Миналата седмица фрегата на руските военноморски сили и атомна подводница акостираха в Хавана – ход, който се възприема като демонстрация на сила от страна на Москва на фона на напрежението със Запада във връзка с конфликта в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

От понеделник: Спират движението между Мездра, Лютидол и пътния възел "Новачене"

Заради завършване на строителството на шосето от Мездра до пътния възел Новачане до Ботевград от понеделник ще бъде спряно движението между Мездра, Лютидол и пътния възел „Новачене“, предаде БНР. Тежкотоварни камиони ще минават през прохода Петрохан през деня и през нощта освен в тричасови пикови интервали на трафика сутрин и […]