Руски хакери анулирали над хиляда хирургични операции във Великобритания

NetNews

Руски хакери са причинили анулирането на повече от 1000 операции в британското национално здравеопазване и 2000 прегледи чрез атака срещу Патологичната служба в Лондон, съобщи вестник „Таймс“, цитиран от БНР.

Киберпрестъпниците от групата Qilin, която обикновено иска откуп, са хакнали на 3 юни Synnovis – лаборатория, която предоставя тестове за пет болници и общопрактикуващи услуги в столицата. Атаката е парализирала компютърната системата на компанията, блокирайки дигиталното поръчване на тестове и предоставянето на резултатите. Тестовете често са предпоставка за прием в болница и операции. От националното здравеопазване съобщиха, че 1134 процедури и 2194 амбулаторни прегледи са били отложени в редица от най-големите и най-натоварени болници в Лондон.

Лекарите са били предупредени, че пълното възстановяване на услугите може да отнеме доста време, чак до септември. Кръвопреливането е една от най-засегнатите процедури. Qilin е поела отговорност за хакерската атака и е публикувала известие на своя сайт със заплаха да публикува данни, взети от Synnovis на 20 юни. Твърди се, че хакерите са поискали 50 милиона долара за деблокиране на компютърната системата и връщане на откраднатите данни. “Блумбърг“ цитира хакерите, че атаката им е била оправдана, тъй като е отмъщение за участието на британското правителство във войни, без да се уточнява кои точно.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Людмила Петкова ще участва в заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси в Люксембург

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова ще участва в редовното заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) в Люксембург, предаде БТА. Това съобщават от Министерството на финансите (МФ) на страницата си в интернет. В дневния ред на заседанието е включено обсъждане на прилагането на Механизма за […]