Със 107 гласа „за“ депутатите одобриха Националната здравна стратегия 2030

NetNews

Народното събрание прие Национална здравна стратегия 2030. Документът е внесен от Министерския съвет и прецизиран от работна група към Комисията по здравеопазване в парламента. Народното събрание взе решението за приемането на стратегията със 107 гласа „за“, 36 „против“ и осем „въздържал се“, предават от БТА.

В доклада на комисията по здравеопазване се посочва, че Националната здравна стратегия 2030 е водещият стратегически документ за сектор „Здравеопазване“, който определя дългосрочната визия за развитието му, стратегическите цели и приоритети, както и конкретните политики за тяхното изпълнение. Националната здравна стратегия 2030 осигурява реализацията на политиките и мерките, заложени в националните стратегически документи от по-висок ранг, а именно Националната програма за развитие България 2030 и Националния план за възстановяване и устойчивост, като ги интегрира в общите секторни приоритети и политики и ги допълва с други специфични мерки.

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати до 2030 г. и индикатори за оценка на изпълнението на заложените цели и приоритети. Стратегията ще бъде изпълнявана чрез План за действие за периода 2023 – 2026 г. и План за действие за периода 2027 – 2030 г. , съдържащи конкретните мерки, действия, ресурси и срокове за изпълнение на всяка политика, се казва в доклада на комисията. Ангажимент за разработването на конкретен план за действие има изпълнителната власт.

След гласуването Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), председател на здравната комисия, благодари на всички народни представители за усилията да бъде приет този документ. Той нямаше да бъде факт, ако не бяха усилията на д-р Александър Симидчиев, председател на работната група, отбеляза Ангелов.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Възстановяването на една от най-известните сгради в Европа ще струва 143 милиона долара

От 5 до 10 години ще са необходими за възстановяването на сградата на фондовата борса в Копенхаген след пожара, който я застигна преди дни. Цената на ремонтните дейности могат да достигнат 143 млн. USD, коментира архитектът реставратор и председател на сдружение „Исторически сгради”. Йорген Оверби в интервю за вестник Berlingske, […]