САЩ може да бъде лишена от статута на суперсила

NetNews

Нарастващият национален дълг може да застраши американското господство в света и да лиши САЩ от статута им на суперсила, се посочва в статия в списанието The American Spectator.

Управлението на САЩ като суперсила ще приключи, ако страната не започне да живее според средствата, с които разполага реално и държавният дълг продължи да расте. Американците се нуждаят от „убедителен лидер“, който може да промени настоящата икономическа траектория, пише изданието.

Според февруарските прогнози на Бюджетната служба на Конгреса държавният дълг на САЩ ще нарасне до рекордните 116% от БВП до края на 2034 г., а до 2054 г. ще достигне 174% от БВП.

В началото на януари държавният дълг на САЩ надхвърли 34 трилиона долара. През 2023 г. той нарасна с повече от 4 трилиона долара. Президентът на САЩ Джо Байдън подписа на 3 юни 2023 г. законопроект, одобрен преди това от Конгреса, за увеличаване на тавана на държавния дълг. Сега лимитът ще бъде достигнат на 2 януари 2025 г.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Израелски удар по иранското консулство в Дамаск предизвика опасения от разрастване на войната

Израелски изтребители вчера атакуваха сграда на иранската дипломатическа мисия в Сирия, като при нападението бяха убити трима ирански генерали и четирима офицери. Това породи сериозни опасения, че отговорът на Иран може да доведе до разрастване на войната в Близкия изток. В. „Ню Йорк таймс“ пише, че убитите ирански военни са […]