Шефът на НАТО: Владимир Путин трябва да бъде убеден, че не може да победи на бойното поле и трябва да преговаря

NetNews

Най-добрият начин войната в Украйна да свърши и да има мир е руският президент Владимир Путин да бъде убеден, че не може да победи на бойното поле и трябва да преговаря. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след първия ден от заседанието на външните министри от алианса в централата на пакта в Брюксел, пише БТА.

Путин трябва да седне на масата за преговори, за да се постигне споразумение, при което Украйна остава суверенна нация. Когато войната приключи, трябва да бъдем сигурни, че по-късно няма да бъде продължена, както стана след завземането на Крим и последвалото навлизане на руските сили в източните части на Украйна, преди да бъде започната същинската война преди две години, добави Столтенберг.

НАТО няма да стане част от конфликта в Украйна. Като приятели на украинците имаме правото, според международното законодателство, да им помогнем да се отбраняват сами. Не обсъждаме бойно присъствие на НАТО в Украйна, поясни генералният секретар.

Той отново призова САЩ да приемат спешно решение за изпращане на допълнителна помощ за украинските сили. Всеки ден отлагане се отразява на обстановката на бойното поле, руснаците днес разполагат с повече оръжие и боеприпаси от Украйна, заяви Столтенберг. Държавите от НАТО имат отговорността да осигурят необходимото на украинската страна, за да отблъсне нашествениците, настоя генералният секретар.

По неговите думи днес външните министри са обсъдили възможностите за съгласувани военни доставки за Украйна, като решение се очаква в следващите седмици. Всички съюзници одобряват нуждата да се продължи с помощта за Украйна, украинците изпитват недостиг не на смелост, а на боеприпаси, добави Столтенберг.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Иван Тропанкев: Изборен шут за шарлатаните

Трябва ли да се учудваме, че още преди да е започнала предизборната кампания, ППДБ извадиха лайнометите и торбата с лъжите. Гарнирани с добре познати ни от народопсихологията ганьовски простотии, неприсъщи за претенциите им на високо образовани хора. Това коментира във „Фейсбук“ Иван Тропанкев. Няма да коментираме обидните им квалификации, но […]