Словенската президентка в Подгорица: Черна гора е лидер в евроинтеграцията

NetNews

Черна гора е лидер в евроинтеграцията и Словения ще ѝ предложи подкрепа до края на пътя, който води в Европейския съюз, каза словенската президентка Наташа Пирц Мусар при среща с черногорския премиер Милойко Спаич в Подгорица, предаде агенция МИНА и БТА.

Пирц Мусар пристигна вчера на работно посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович.

„Черна гора е лидер в евроинтеграцията, а вашето правителство ускори влака към ЕС“, коментира Пирц Мусар при разговора си със Спаич.

По думите ѝ за значението на членството в ЕС най-добре може да говори опитът на Словения.

„Откакто станахме част от ЕС преди 20 години, БВП (брутният вътрешен продукт) на глава от населението практически се удвои“, отбеляза Пирц Мусар.

Черногорският премиер посочи, че подкрепата на Словения е изключително важна, особено в ключови моменти.

„Върховенството на закона започна да достига равнището, на което се очаква да функционира“, отбеляза Спаич. „Назначаването на професионалисти на важните позиции е от най-голямо значение, а приемането на закона срещу прането на пари и финансирането на тероризма представлява отделяне от някои негативни практики от миналото“.

Двамата разговаряха за укрепването на икономическото сътрудничество между двете страни. Спаич представи и реформите, които правителството подготвя за премахване на „бариерите“ пред бизнеса.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

НОИ ще изплаща пенсиите след Великден, а добавките преди това

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от парламента великденски добавки за пенсионерите с най-ниски пенсии от 26 април. След тази дата парите трябва да са налични, както преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, така и преводите към пощенските станции, съобщава НОИ. Парламентът […]