SpaceX показа нов скафандър за космически разходки (ВИДЕО)

NetNews

SpaceX планира да изпрати туристи в космоса, като за тази цел компанията представи костюм за космически разходки и дейности извън кораба. Той значително се различава от обичайните обемисти и неудобни скафандри с големи шлемове.

Космическият костюм на SpaceX се нарича EVA (Extravehicular Activity Space Suit или „костюм за дейности извън кораба“). Създаден е с акцент върху мобилността на астронавтите, така че те да могат да се движат както вътре, така и извън капсулата Dragon на SpaceX.

Костюмът има специално проектирани зони, където тъканта трябва да се огъва и да не пречи на движението на човека. Има и модул за свързване на скафандъра с кораба. Съдържа комуникационни подмодули, система за охлаждане и контрол на налягането. Последният се регулира с помощта на клапанна система. Скафандърът също е направен така, че да може лесно да се приспособи към всеки тип тяло.

„Изграждането на база на Луната и град на Марс ще изисква милиони скафандри. Развитието на EVA и космическите разходки ще бъдат важни стъпки към мащабируем дизайн на скафандри за бъдещи дългосрочни мисии, тъй като животът става многопланетен“, казват от SpaceX.

EVA каската е 3D принтирана и има специални ниши за микрофон и клапани за контрол на налягането. Има също камера и специален дисплей за разширяване на зрителното поле и показване на важна информация като нива на налягане вътре в костюма, температура и влажност. В допълнение, шлемът намалява отблясъците от Слънцето по време на излизане в открития космос.

Костюмът е изработен от огнеупорни материали, предимно тефлон и номекс. Тефлоновата тъкан се състои от тънки стъклени нишки, покрити с тефлон. Благодарение на това не се топи при температури до 650 градуса. А Nomex материята се използва за производство на облекло за пожарникари. Състои се от арамидни полимери и наподобява кевлар. SpaceX не каза колко ще струва Eva. Но е известно, че цената на един скафандър на НАСА е повече от 1 милион долара.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ваня Щерева сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже

Ваня Щерева е запознала дружката си Александра Богданска с настоящото ѝ гадже Мартин Иванов. Певицата и писателка е много добра приятелка със сестрата на Мартин, която искала да му намери сгодна жена. Щерева приела с охота предизвикателството и решила да запознае Иванов с Богданска. Не минало много време и любовта […]