Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава отново

NetNews

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев издаде заповед за удължаване на срока за регистрация на тютюнопроизводителите в публичния регистър до 31 май 2024 г., се разкрива от съобщение от Министерството на земеделието и храните.

Това удължение, което е второ по ред след предходното до 30 април 2024 г., има за цел да осигури повече време за земеделските стопани да се съобразят с изискванията в сектора и да набавят необходимите документи като договори и протоколи.

Според Закона за тютюна, производителите трябва да се регистрират ежегодно до края на март, но текущата промяна в срока предоставя допълнителна гъвкавост.

Със 115 процента е нараснал броят на регистрираните тютюнопроизводители за тази стопанска година, в сравнение с предходната 2022-ра. Общо вписани са 7374 стопани.

Тютюнопроизводителите вече са наясно, че за да отглеждат тютюн, трябва да са законни земеделски производители, коментира Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

„Цифрите са следните, че със 115% са повече регистрираните тютюнопроизводители в регистър за 2023 година в сравнение с предходната стопанска 2022 година, а именно на фона на 3443 броя земеделски стопани, вписани миналата година в регистър на тютюнопроизводители. Тази година цифрата е 7374 земеделски стопани. Основна причина за тези резултати е, че сме в първата година на новия програмен период за развитие на земеделието в Европейския съюз 2023-2027 година.

По изискване на Европейския съюз всеки земеделски стопанин, който има намерение да кандидатства по европейски или национални финансови схеми, трябва да изпълни условието да бъде активен фермер“.

Преди 15 г. почти не е имало област в България, в която да няма тютюнопроизводство. Днес то се развива само в три региона. Първият, най-масов, е в Южна България, Източни Родопи с Областите Кърджали, Хасково, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Ямбол. Второто концентрирано място с тютюнопроизводство е Пиринският край, най-вече Благоевградска област с четирите си общини Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча, Хаджидимово.

И третият крупен тютюнопроизводителен регион на България е цялото Лудогорие в Североизточна България с четири основни области – Русе, Силистра, Разград и Шумен.

В България се отглеждат двете дребнолистни ориенталски сортови групи „Басми“ и „Кабакулак“ и двете едролистни – „Бърли“ и „Вирджиния“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Захарова: Русия очаква от Армения ясна реакция по повод информацията за споразуменията със САЩ и ЕС

По време на брифинг говорителката на Руското външно министерство, Мария Захарова, заяви, че Русия очаква от Армения ясна реакция по повод информацията за „военнополитически споразумения“ със САЩ и ЕС, която се появи в медиите, предават ТАСС и БТА. „По-рано Ереван публично увери, че развитието на сътрудничеството със западните държави не […]