Stellantis изпревари Tesla по продажби на електрически автомобили в Европа

NetNews

Международният концерн Stellantis напредва на европейския пазар. Както показва статистиката, през първата половина на 2022 г. корпорацията e успя.d да продаде повече електрически превозни средства от Tesla и вече диша в гърба на Volkswagen Group.

Според данни на Dataforce, Stellantis е продал 105 413 електрически превозни средства в Европа, докато Tesla е продала само 78 277 автомобила. Volkswagen Group все още е пред останалите със 116 307 единици.

Най-продаваната електрическа кола от Stellantis в Европа е Fiat New 500, която освен всичко друго се превърна и в най-популярната електрическа кола в Европа изобщо. Това е първи път от края на 2020 г., до когато Tesla буквално бе окупирало тази титла.

Новият Fiat 500 се превърна и в най-продаваната електрическа кола в Италия и Германия. Като втора най-важна електрическа кола на групата може да се нарече субкомпактният хечбек Peugeot e-208, който се превърна в най-продаваната електрическа кола във Франция.

Не трябва обаче да забравяме, че ръстът на продажбите на електрически превозни средства Tesla в Европа се забави на фона на карантинните ограничения в Шанхай, Китай, където се произвеждат седани Model 3 и кросоувъри Model Y за износ в Европа. Не много добрите резултати бяха отразени и в бавната работа на новия завод в Берлин, който сглобява кросоувъри Model Y от март тази година.

Според някои експерти Tesla в Европа ще успее да си върне позициите през третото тримесечие на тази година и да възвърне лидерството си във всички класове, а общото предлагане на американски електрически автомобили ще достигне до 200 000 екземпляра.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Делото на годината! Руската прокуратура е поискала присъда от 9,5 години затвор за американката Бритни Грайнър

Руската прокуратура е поискала присъда от 9 и 1/2 години затвор за американската баскетболистка Бритни Грайнър по обвинение в притежание на канабис, предаде АП. Заключителните пледоарии по делото са днес, близо шест месеца след като звездата на женската НБА бе задържана на московско летище и държана оттогава под стража. Осъдителната […]