Ще имаме изцяло нов закон за кооперативите

NetNews

Работна група, сформирана от земеделското министерство и браншовите организации, ще подготви изцяло нов Закон за кооперативите.

Според бранша това е по-добър вариант, отколкото да се променя действащият в момента закон, пише БНР. Целта на кооперирането е да се постигнат по-добри икономически резултати за фермерите и по-добри пазарни позиции за производителите.

Участниците в работната група се обединиха около тезата, че изцяло ново законодателство за кооперациите ще стане по-бавно, но е по-добър вариант за бранша от промяната на вече съществуващ закон за кооперациите. Те обсъдиха нуждата от регламентиране на функциите и дейността на кооперативите, като форма на обединения на физически и юридически лица от сектора.

По думите на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев сдружаването ще оптимизира разходите по агрохранителната верига, ще предостави възможност за успешна реализация и ще се постигне по-ниската себестойност на продукцията на земеделските стопани.

В новия нормативен акт следва да се отчитат особеностите в дейността на кооперативите на земеделски производители, както и да се защитят интересите на всички участници в тях.

Предвижда се да бъде подготвен анализ на актуалната ситуация у нас, както и да бъде проучен опитът на Франция и Италия в областта на кооперирането.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Голям български античен град вече е с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура. За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект, чийто първи етап е […]