Столичани излизат на велошествие под мотото „София кара колело за по-чист въздух“

NetNews

Велошествие под мотото „София кара колело за по-чист въздух“ ще се състои днес, информират на сайта си от инициативата „София – европейска столица на спорта“, съорганизатор на проявата, предаде БТА.

Популярни спортни звезди на България ще поведат колоната на велошествието „София кара колело за по-чист въздух“ по маршрут от Народното събрание през Орлов мост, покрай Перловската река до НДК, след това по бул. „Витоша“ до входа на Южния парк. Там, на голямата поляна, е предвиден голям спортен празник с много атракции, надпревари, томбола с награди, детско Велорали, състезание за смяна на вело гуми, музика и забавления.

Събитието се организира от „София – световна столица на спорта“, Център за градска мобилност и Столична община. Сборният пункт ще бъде отворен в 9:30 ч. пред Народно събрание, за да може всеки участник да получи фланелка и стартов номер, с който после би могъл да се включи в многото томболи с награди в Южния парк.

Велошествието няма състезателен характер, а преминаването по четирикилометровия маршрут е с цел да се отправи послание за по-чист въздух, за по една още по-красива и зелена българска столица. „София – европейска столица на спорта“ организира събитието вече осма поредна година, заедно с още над сто активности, които имат за цел да предоставят повече възможности на софиянци и гостите на града за спорт и активен начин на живот в една по-здравословна и приятна среда.

Регистрация за велошествието и кроса не е задължителна, но след 9:30 ч. при желание, може да се вземе фланелка и стартов номер, с който да участвате в томболите в Южния парк с награди за над 2000 лева.

Сред подкрепящите инициативата са част от спортните звезди на България, начело с двете индивидуални олимпийски шампионки от последните игри в Токио – боксьорката Стойка Кръстева и каратистката Ивет Горанова. До тях отново с колоната ще потеглят легендите Йордан Йовчев и Евгения Раданова, бронзовата олимпийска медалистка с ансамбъла от Рио2016 Ренета Камберова, талантливите лица на „София – евростолица на спорта“ Александра Фейгин, Катрин Маноилова, Андреа Коцинова, Алберт Попов, деца от спортните школи и много други.

Спортният празник в Южния парк започва в 11:30 ч. с много музика, надпревари, конкурси, забавни игри и томболи с награди, поради което си пазете стартовия номер. За доброто настроение на присъстващите на голямата поляна до входа откъм бул. „Витоша“ ще се погрижи популярната и любима на младите водеща Петрана Петрова.

Целта на велошествието е да призове хората да слязат от автомобилите и да пробват алтернативно придвижване в градската среда. Велосипедите са отлична възможност, а чистият въздух зависи от всеки един от нас.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Риши Сунак има готовност да обяви нова програма за военни кораби

Британският премиер Риши Сунак има готовност да обяви нова програма за военни кораби, след като бе подложен на натиск от депутатите от неговата Консервативна партия да обещае в предизборната програма да увеличи разходите за отбрана на 2,5 процента от БВП до определена дата, съобщи вестник „Файненшъл таймс“, цитиран от БНР. […]