Telegraph: Русия използва химическо оръжие от Първата световна война в Украйна

NetNews

Руските войски провеждат систематична кампания на незаконни химически атаки срещу украинската армия. Това се посочва в разследване на The Telegraph.

Журналистите на изданието са разговаряли с няколко украински войници (имената на героите на материала са променени), разположени на позиции по протежение на цялата фронтова линия. Те разказаха, че позициите им почти ежедневно са атакувани от малки безпилотни самолети, които пускат сълзотворен газ, както и други химикали. Отбелязва се, че използването на такъв газ, който е известен като CS (хлорбензалмаломононитрил, – УНИАН) и обикновено се използва от специалните сили, е забранено по време на война съгласно Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

„Почти на всяка позиция на нашия участък от фронта се пускат по една или две газови гранати на ден“, каза Игор, командир на украинска разузнавателна група, разположена край фронтовия град Часов Яр в Донецка област.
Дори тези газови атаки да не са смъртоносни, те обикновено предизвикват паника. Първият инстинкт на бойците е да се измъкнат, казва Игор, но тогава те могат да бъдат нападнати.

Двама други украински войници, разположени в противоположните краища на фронтовата линия, разказват за подобни преживявания. Михайло, командир на пехотно подразделение, разположено в Работино, Запорожка област, където руснаците в момента са в настъпление, казва, че газовите маски са спасили не един живот. Сега войниците му трябва да ги носят винаги със себе си.

Старши лейтенант Слава, чието подразделение е разположено близо до Лиман в Донецка област, заяви, че някои украински части в неговия район са подложени на газови атаки от страна на Руската федерация почти ежедневно.
Една такава газова граната беше предоставена на The Telegraph за проверка от Ребека Мачоровски, американски боен медик и квалифицирана медицинска сестра, която служи в украинската армия. Гранатата е иззета за първи път от военнослужещи от 53-та механизирана бригада, една от бригадите, в които тя работи.

„Моите момчета я извадиха под обстрел, защото никой не вярваше, че са атакувани с химическо оръжие“, каза тя.
Експертът по химически оръжия и бивш ръководител на лабораторията на Организацията за забрана на химическите оръжия Марк Майкъл Блум потвърди, че намереният боеприпас е газова граната К-51, която обикновено се пълни със сълзотворен газ.

Освен това Мачоровски заяви, че миналата година е присъствала на един инцидент, причинен от вещество, за което подозира, че е циановодород. Това е смъртоносен безцветен газ, който Западът е използвал като химическо оръжие по време на Първата световна война. Тя каза, че руски дрон е пуснал два боеприпаса, съдържащи неизвестен газ, който имал „вкус на смлени бадеми“, върху военните в Донецка област.

Имало е и съобщения за хлор и хлорпикрин – вещество, което обикновено се използва като пестицид и е използвано като химическо оръжие по време на Първата световна война от германските войски.

Официално украинските военни твърдят, че от началото на пълномащабната инвазия руските войски са извършили 626 газови атаки. Ребека Мачоровски обаче твърди, че това е „значително подценяване“.

„За съжаление, в настоящата ситуация причините за смъртта на много украински войници не са надлежно разследвани. Просто те са толкова много“, обяснява тя.

Нападенията с химическо оръжие са толкова дълбоко вкоренени в тактиката на окупаторите, че украинските войници вече имат специализирано обучение. В един от документите за обучение, предоставени на The Telegraph, се описва нападение срещу украински позиции край град Бахмут в края на миналата година.

„Руски безпилотни самолети пуснаха три химически гранати, вероятно пълни с CS, директно върху техните позиции. Когато войниците се опитаха да избягат, те бяха атакувани от снаряди и дронове, пускащи конвенционални гранати.

Ръководството за обучение казва на войниците да останат на място и да изтърпят първите няколко минути на излагане на сълзотворен газ, вместо да бягат от бойните си позиции. В документа се казва, че след първите няколко минути на излагане ефектът на газа отслабва“, пише изданието.

Проблемът обаче се усложнява от факта, че украинските военни не винаги получават защитно оборудване. Освен това те често не са с високо качество.
„Имаме противогази, но в почти всички случаи те са много стари, от съветската епоха, и не са много ефективни“, казва войникът Игор.

От началото на войната руските окупатори многократно прибягват до използването на химическо оръжие срещу украинските защитници. По-специално, врагът го използва по време на боевете за Мариупол. Тогава беше съобщено за вероятна употреба на „Зарин“.

През януари 2024 г. представителят на Центъра за изследване на трофейни и съвременни оръжия и военна техника капитан Андрий Рудик заяви, че руските окупатори за първи път от 1969 г. насам са използвали срещу Въоръжените сили на Украйна забранено химическо вещество в гранати. Според него за първи път трофейни образци на съветската газова граната К-51 и на руската същинска граната „РГР“ са били заловени през февруари 2022 г. в Киевска област в изоставените позиции на окупаторите.

Използването на химическо оръжие е забранено от Конвенцията за забрана на разработването, производството, натрупването, използването и унищожаването на химическо оръжие от 13 януари 1993 г. Като средство за водене на война не могат да се използват и химически средства за овладяване на безредици (напр. сълзотворен газ).

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Жители на София могат да се включват в почистване на нерегламентирани сметища в кв. "Филиповци" от 14:00 ч.

Столичната община и Столичният инспекторат организират почистване на нерегламентирани сметища на територията на кв.“Филиповци“ днес, съобщиха от пресцентъра на общината. Инициативата ще започне в 14:00 ч. в началото на кв. „Филиповци“ до Околовръстен път. Очаква се да се включат около 300 местни жители. Столичният инспекторат ще осигури ръкавици, чували и […]