The Night of the 12th спечели „Сезар“ за най-добър филм

NetNews

Липсата на жени сред номинираните беше основна тема за критиката на наградите „Сезар“ – френския отговор на „Оскар“-ите, въпреки че голямата награда беше присъдена на филм, посветен на убийството на жени.

За най-добър филм беше обявен „The Night of the 12th“ – трилър, базиран на истинската история за убийството на млада жена, предаде АФП.

Имаше и малко холивудски блясък, благодарение на изненадващото присъствие на церемонията на Брад Пит, който връчи на Дейвид Финчър (режисирал го в „Боен клуб“ и „Седем“) награда за цялостно творчество.

Но много внимание беше отделено на липсата на жени в номинациите, като нито една жена не беше номинирана за най-добър режисьор – всъщност нито една жена не е печелила наградата от 2000 г. насам (след Тони Маршал за „Venus Beauty Institute“).

Единствената жена режисьор, чийто филм участваше в надпреварата за най-добър филм, беше Валерия Бруни Тедески, сестра на бившата първа дама на Франция и певица Карла Бруни.

И нейният филм „Les Amandiers“ (със заглавие „Forever Young“ в чужбина) беше засенчен от скандал, свързан със звездата му Софиан Бенасер, която е разследвана от полицията след обвинения в изнасилване и насилие над партньор.

„Мисля си за всички жени режисьори, които трябваше да бъдат почетени тази вечер“, каза Ноеми Мерлан, докато приемаше наградата за най-добра поддържаща женска роля за участието си в „The Innocent“.

„Липсват ми“, добави Мерлан, която през 2019 г. спечели международно внимание в „Portrait of a Lady on Fire“.

Алис Диоп спечели наградата за най-добър дебют за филма „Свети Омер“ и каза на публиката: „Ние не сме просто начинаещи и не сме просто мода“. „Гласът на жените е изключително важен. Надявам се, че догодина и след това отново ще бъдем тук“, каза тя.

„Миналата година Академията за награди „Оскар“ беше критикувана, че селекцията е толкова бяла, а тази година – че е толкова мъжка. „Сезар“-ите за 2023 г. съчетават и двата вида непредставителност“, заявиха от групата „50/50“, която води кампания за по-голямо представителство на жените във френското кино.

За най-добър актьор бе обявен Беноа Мажимел за „Pacifiction“, а за най-добра актриса – Виржини Ефира за „Paris Memories“.

Но вечерта принадлежеше на „The Night of the 12th“,йто спечели общо шест награди, включително за най-добър режисьор за Доминик Мол.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Камък според рождената дата - какъв да вземете?

Рождени камъни. Те не само са красиви с цвят, размер и форма, но всеки има специални свойства и значение. Докато всеки от нас може да носи всякакъв вид камък, просто защото му харесва, избирането на този, който е определен за вашия месец на раждане, може да бъде изключително важно и […]