Украйна търси нови източници на енергия след пораженията от руските удари

NetNews

Президентът Володимир Зеленски обяви набор от мерки за защита на украинската енергийна система, включително защита на електроцентралите, които са подложени на обстрел от руските войски и развитието на алтернативни възобновяеми енергийни източници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Животът в Украйна трябва да бъде запазен и това включва по-специално енергийната сигурност“, заяви Зеленски в нощното си видео обръщение.

Русия атакува енергийната система на Украйна през първата зима на войната, започнала през февруари 2022 г., и поднови нападенията срещу цели от енергетиката през март миналата година, когато Украйна изпитваше недостиг от западни ракети за противовъздушна отбрана.

Ударите с безпилотни самолети и ракети извадиха от строя половината от енергийните мощности за производство на електроенергия от март насам, показват официалните данни, посочва Ройтерс.

През нощта срещу четвъртък нападенията засегнаха четири региона и прекъснаха електрозахранването на повече от 218 000 потребители, съобщи министерството на енергетиката.

Зеленски очерта планове за свеждане до минимум на последиците от подобни атаки, включително програма за развитие на слънчевата енергия и съоръжения за съхранение на енергия и график за критични инфраструктурни обекти да се осигурят алтернативни източници на енергия.

По думите му работата трябва да бъде завършена преди зимата и повишеното търсене на енергия, свързано с промяната на сезоните.

Зеленски заяви, че правителството ще „продължи да работи по създаването на нови източници на енергия и нови децентрализирани енергийни мощности“. Планирано е и „изграждането на нови балансирани и маневрени енергийни мощности“.

„Този процес е доста труден при военни условия, но ние трябва да го осъществим, както вече осъществихме много трудни проекти“, каза украинският президент.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Израелската армия: Не можем да унищожим "Хамас", нека не подвеждаме обществеността

Разривът между израелския премиер Бенямин Нетаняху и военното ръководство на страната става все по-открит, след като главният говорител на въоръжените сили заяви, че целта на Нетаняху да унищожи „Хамас“ в Газа е непостижима, съобщава „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от БТА. „Идеята, че можем да унищожим „Хамас“ или да накараме „Хамас“ да […]