US посолството: Не сме повдигали въпроси за „македонско малцинство“

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!
US посолството: Не сме повдигали въпроси за "македонско малцинство"

Снимка: архив, БГНЕС

Съединените щати подкрепят усилията на правителствата на България и Република Северна Македония да работят заедно, съвместно с ЕС, за разрешаване на двустранните проблеми. Това заявиха за БНТ в писмен отговор от Посолството на САЩ в София.

Още по темата

14 яну 2022 11:38

71

13 яну 2022 17:00

94

Повод е материал със зам.-държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар на „Гласът на Америка“, в който се твърди, че Посолството на САЩ в София и българското правителство работят за адресиране въпросите на „македонското малцинство“ у нас.

Посолството уточнява, че интервюто е породило някои погрешни схващания относно политиката на САЩ в региона.

„Правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство. Нашите дискусии с българското правителство са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа чрез интеграция на всички нейни части, включително Западните Балкани,“ заявиха от посолството.

БНТ разполага със скрипт на пълното интервю, където се вижда, че думите „македонско малцинство“ фигурират във въпроса на журналистката, а не в отговора на Ескобар.

Той отклонява въпроса към Посолството на САЩ у нас и заявява, че САЩ и България имат ползотворно и важно сътрудничество.

 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Dacia Duster, Lada Niva или Suzuki Jimny, кой е по-добър извън пътя? (ВИДЕО)

В момента на пазара се предлагат десетки, ако не и стотици различни видове „джипове“, които въпреки, че гордо носят означения като 4х4, offroad, и всякакви подобни търговски марки, имат спорни възможности извън пътя. Не така, обаче стои въпроса при няколко всъдехода, които са доказвали своите способности многократно и освен това […]