В Гърция запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж

NetNews

Oлимпийският огън за Игрите в Париж беше запален в древния град Олимпия в Гърция, около 100 дни преди церемонията по откриването на 26 юли, предаде АФП.

Поради облачното небе на мястото на първите олимпийски игри в древността, огънят не можa да бъде запален от слънчевите лъчи, както е по древна традиция, и бе запален с резервен огън, запазен от генералната репетиция на 15 април.

След 11-дневно пътуване през Гърция огънят ще бъде транспортиран до Франция за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли.

Запалването на огъня за Игрите, които ще се проведат до 11 август, се състоя пред 2600-годишните руини на храма на Хера в родното място на олимпизма в присъствието на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

„В тези трудни времена, когато войните и конфликтите се множат, на хората им е писнало от омраза“, каза той в кратка реч в Олимпия. „В сърцата си копнеем за нещо, което да ни събере отново, нещо, което да ни обедини, нещо, което да ни даде надежда“, добави той. „Олимпийският огън, който запалваме днес, символизира тази надежда“, каза още германецът.

Тони Естанге, председател на Организационния комитет на Олимпийските игри в Париж, също видя в Игрите „повече от всякога източник на вдъхновение за всички нас и за бъдещите поколения“ в момент, когато светът е разтърсван от кризи.

В Гърция шестстотин факлоносци ще предадат огъня, който ще измине 5000 км през 7 гръцки острова, 10 археологически обекта и Акропола, където ще прекара една нощ до Партенона. В гръцкото пристанище Пирея пламъкът ще се качи на 26 април на борда на тримачтовия кораб „Белем“, който ще достигне Марсилия в Югоизточна Франция на 8 май.

След това символът на Олимпийските игри ще прекоси цяла Франция, минавайки през Западна Индия и Френска Полинезия.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Бойци на "Вагнер" от Африка ще бъдат разположени в Белгородска област

Руските власти се готвят да пренасочат някои от частите на бившата група „Вагнер“, които служат в Африканския корпус, към Белгородска област, съобщи Институтът за изучаване на войната (ИИВ), цитиран от Укринформ, предаде БТА. Според анализаторите на ИИВ информиран източник е съобщил на 15 април, че Кремъл смята, че генерал-лейтенант Андрей […]