В Монголия всеки гражданин ще получи дивиденти от износа на въглища

NetNews

УЛАН БАТОР, 2 април. /ТАСС/. Всеки гражданин на Монголия ще получи 256 000 тугрика (75 USD) като дивиденти за 2023 г. от продажбата на основния експортен продукт на страната – въглищата. „Дивидентите за 2023 г. са готови за изплащане след изискван от закона одит. Всеки монголски гражданин, който притежава 1072 акции на ETT, ще получи дивиденти за 2023 г. в размер на 256 000 тугрика на 3 и 4 април. Дивидентите на новите акционери, родени след 11 април 2012 г., ще бъдат кредитирани по сметката на детето“, каза правителственият комисар в държавната компания“, съобщи ръководителят на държавното акционерно дружество Ерденес Таван-Толгой. (ETT) Zhigzhidiin Ganbat.

Той припомни, че по-рано гражданите са получили дивиденти за 2022 г. в размер на 104 000 тугрика (над 30 USD). За 2023 г. основният държавен износител на въглища реализира повече печалба, което увеличи размера на дивидента. Днес всичките 3,5 милиона граждани са преки акционери и преки собственици на ETT.

Компания „Ерденес Таван-толгой“ притежава група от най-големи находища на въглища със запаси от около 7 милиарда тона суровини. Депозитите са открити в средата на 50-те години на миналия век от съветски геолози в аймака Умнугов (Южно Гоби). От 90-те години на миналия век находищата се разработват от частни предприятия.

През 2008 г. властите на страната върнаха находищата в държавна собственост и създадоха компанията Erdenes Tavan Tolgoi. Тя стана най-големият износител на монголски въглища. През април 2012 г. част от акциите на тази държавна компания, като дял от природни богатства, бяха разпределени безвъзмездно между 2,5 милиона жители на страната.

Правителството на Монголия реши на 31 януари 2024 г. да издаде 1072 нови ETT акции на повече от 1 милион граждани, родени след 11 април 2012 г., и да им прехвърли дивиденти.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Симеон Славчев пред ФАКТИ: „Продължаваме подмяната“ се провалиха тотално в реформите (ВИДЕО)

„Продължаваме подмяната “ дойдоха на власт, за да правят съдебна реформа, да правят Конституционна реформа… И какво стана. И в двете неща те ясно се провалиха. Нито съдебната реформа е съдебна реформа, а промените в Конституцията са… Дано да не влезем в Конституционна криза, защото тя чука във вратата. Направиха […]