В Ямболско започва активна кампания за регистрация прасета заради африканската чума

NetNews

В област Ямбол започва активна кампания за регистрация на свине, отглеждани в личните стопанства. Това реши областната епизоотична комисия в отговор на наскоро открито в град Съединение, област Пловдив огнище на африканска чума по свинете.

В област Ямбол, която е със 109 населени места, има само 189 регистрирани стопанства тип „заден двор“, в които се отглеждат прасета, уточни д-р Стоян Колев, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните, цитиран от БТА. Останалите лични стопанства той нарече нелегални.

Служители от Областната дирекция по безопасност на храните заедно с кметовете и кметските наместници ще започне да регистрира всички лични стопанства, отглеждащи от едно до три прасета за домашни нужди. Регистрацията от подаването на заявление до получаването на разрешение отнема около 15 дена.  Комисия проверява дали дворът на къщата, където се намира стопанството, е ограден. Нужно е помещението за отглеждане на животните да е снабдено с хранилка, поилка и защита от неблагоприятни климатични условия. Това ще рече, да има покрив, стени, защита от вятър,  снегове, дъждове, по начин по който собственикът е преценил. В допълнение стопанинът трябва да разполага с място за съхранение на работните дрехи.

Важно уточнение е, че могат да се гледат само до три кастрирани прасета за угояване. Всеки, който има разплодно животно, вече минава в категорията фамилна ферма. Когато той иска да произвежда животни, за да ги продава, спазва по-високи изисквания за биосигурност.

За това, дали след регистрация стопанството продължава да спазва правилата, следят официалните ветеринарни лекари в съответната община. Проверките се базират на оценка и анализ на риска, което означава, че няма как да се инспектират всички стопанства. Освен на място всеки ветеринарен лекар може да контролира и по документи.

На личните стопани ще бъде разяснено какви мерки за биосигурност трябва да се предприемат. Нарушителите ще бъдат наказвани съгласно действащото ветеринарно законодателство. Глобата при първоначално констатирано нарушение е от 500 до 1000 лв., а при повторно – двойна.

По отношение на свинефермите в област Ямбол, ветеринарният контрол там е ежеседмичен и няма да бъдат налагани допълнителни мерки, каза д-р Колев. „Имаме пет индустриални ферми с 40 хил. прасета. Имаме и четири фамилни ферми с до 1000 прасета. Собствениците им са предупредени за огнището“, посочи той.

Прасе се купува само от законен, регистриран животновъден обект, който има право да развъжда – тоест от фамилните или индустриалните свинеферми. Разбира се, не е забранен и внос от страна членка на ЕС, но такива случаи са рядкост.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Как мозъкът решава кои спомени да запази и кои - не?

Невробиолози установиха, че събития, за които отделяме време да размишляваме веднага след като са се случили, е по-вероятно да се запечатат в мозъка ни като дългосрочен спомен, съобщава Мейл онлайн, цитиран от БТА. Изследователите са открили последователен модел на поведението на конкретни неврони в мозъка, които изстрелват малка „симфония“ от […]