Важните новини във ФАКТИ на 13.06.2024 г.

NetNews

Нинова към членовете на БСП: Приемете оставката ми

Претърпяхме тежка загуба на изборите за 50-ото НС и за Европейски парламент. Поемам отговорността за тези катастрофални резултати и подавам оставката си пред всеки един от вас- тези, които ме избрахте за ваш председател и единствените, които имате право да я получите. Надявам се с това да спрат всякакви лъжи и интерпретации на знайни и незнайни платени анализатори, които нямат никаква представа от правилата и Устава на БСП, но денонощно коментират „неистинската“ ми оставка. Няма да участвам в работата на Изпълнителното бюро и Националния съвет на БСП, за да се избегнат всякакви внушения за моя намеса в решенията на колективните органи на партията. Ще се съсредоточа в работата в парламента, където ще защитавам вашите интереси, както съм го правила винаги досега.

Теодора Йовчева: Недоволството на хората може да приеме неочаквани за политиците изражения

Сценарият за нови избори също е сложен на масата, защото категоричността на Бойко Борисов беше само за първия мандат. Това заяви пред БНР политологът Теодора Йовчева.

ЦИК обяви официално имената на новите български евродепутати

Централната избирателна комисия обявяви избраните членове на Европейския парламент от България.

Според решението това са Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел и Илия Лазаров от ГЕРБ-СДС, Илхан Кючюк, Танер Кабилов и Елена Йончева от ДПС, Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров от „Продължаваме промяната – Демократична България“, Петър Волгин, Станислав Стоянов и Рада Лайкова от „Възраждане“, Кристиан Вигенин и Цветелина Пенкова от „БСП за България“, както и Ивайло Вълчев от листата на „Има такъв народ“.

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров, Искра Михайлова-Копарова от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС се отказаха от място в Европейския парламент. Джевдет Чакъров беше водач в листата на ДПС в изборите за представители на България в Европейския парламент, а Искра Михайлова беше трета. Росен Желязков беше водач на евролистата на ГЕРБ-СДС.

На 11 юни ЦИК публикува резултати при 100% обработени секционни протоколи от изборите за Европейски парламент, произведени на 9 юни.

Президентът обявява в понеделник датата, на която ще свика новото НС

Президентът Румен Радев ще обяви в понеделник датата, на която ще свика новото Народно събрание. Това обяви самият държавен глава след като посети учебния център на Сухопътни войски „Тюлбе“ в Казанлък.

Президентът отново отправи апел за по-голямо разбирателство между партиите.

„Аз очаквам от изявления да се премине към диалог между политическите сили. От тях зависи кога и какво управление ще имаме. Ще обявя в понеделник кога ще свикам Народното събрание“, заяви Румен Радев.

По-рано лидерът на ГЕРБ, които спечелиха изборите 2 в 1 обяви, че партията е готова на преговори, но ще настоява бъдещият премиер да е от тяхната партия. Самият Бойко Борисов няма да е кандидат за поста, но излъчва преговорен екип с цел експертно правителство.

„Отваряме вратата за създаване на войски с безпилотни системи. Без тях не можем да мислим за съвременни операции. Те са евтини и модерни, имат голям ефект. Започваме да готвим хора за тях. Закупуването на дронове трябва да става много по-бързо, това е технологична революция. Може с много по-малко средства да постигаме сериозни способности. Ще наваксаме пропуснатото. Големите проекти са много важни – самолети, кораби и бойни машини на пехотата, но те са много скъпи“, коментира още Радев по време на посещението в Тюлбе“.

Въвеждат такса „водомер“

Регионалното министерство обсъжда идеята за въвеждането на изцяло нов метод за ценообразуването на водата. Заговори се и за „такса водомер“.

Симеон Сакскобургготски на 87 години: Не иска подаръци за рождения ден, а благотворителност

На 16 юни Симеон Сакскобургготски става на 87 години. От секретариата на Н.В. цар Симеон II съобщават, че той заедно със съпругата си по това време няма да бъдат в България, защото имат отдавна потвърден ангажимент в Мадрид по същото време.
Желанието на Негово Величество е средствата за традиционните цветя и подаръци, които получава всяка година да бъдат използвани за благотворителност, призовават от секретариата на Н.В. цар Симеон II.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Мбапе и Коман не участваха в откритата тренировка на Франция

Френският нападател Килиан Мбапе отсъства, когато отборът участва в открита тренировка в базата си на Европейското първенство по футбол. Мбапе и Кингсли Коман липсваха от групата играчи, които се появиха за тренировки в Падерборн. Приблизително 4000 души присъстваха, за да гледат сесията, предава БТА. Френският спортен всекидневник „Екип“ съобщи, че […]